ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bantar med farliga piller inför bröllopet

Josefin Svenberg · 26 Jun 2011
Uppdaterad 26 Jun 2011
Efedrintabletter köps ofta på utländska kosttillskottsajter och postas hem till beställaren.

Efedrintabletter köps ofta på utländska kosttillskottsajter och postas hem till beställaren.


Bröllopet är för många livets lyckligaste dag. Men vägen dit kan vara mörk – och farlig. För att bli smala till sin stora dag tar en del kvinnor bröllopspillren” efedrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Ångest inför badsäsongen eller en önskan att vara så smal som möjligt på sitt bröllop. Det finns flera olika anledningar till att unga kvinnor tar efedrin, men målet är oftast snabb viktminskning. – De tror att efedrin skyndar på fettförbränningen, men i själva verket är det hungerkänslorna som blockeras. Efedrin kallas amfetamin light eftersom det har liknande effekter, säger Nina Gårevik på Dopingjouren. – De som ringer till oss har oftast använt efedrin en längre tid och undrar varför de mår så dåligt. De har hjärtklappningar, sömnstörningar, ångest och om de försöker sluta så börjar de äta kopiösa mängder socker och mat. Många unga kvinnor har ett beroende. Även många dödsfall har rapporterats efter användning av efedrin, eller ”bröllopspiller” som de även kallas. Efedrin kan inte narkotikaklassas i Sverige, eftersom EU redan har klassat det som ett ämne man kan framställa narkotika av. Vid tävling räknas det dock som dopningspreparat. I övrigt är det läke­medelsklassat, vilket innebär att det är olagligt att sälja. Tabletterna köps ofta på utländska kosttillskott-­sajter och postas hem till beställaren. Trots att Tullverket inte letar aktivt efter efedrin har deras beslag av preparatet mångdubblats de senaste åren. – Efedrin är storsäljaren på nätet. Vi ser ett väldigt flöde, och det är ett stort problem, säger Lars Hansson, Tullverkets specialist på narkotika. Nina Gårevik på Dopingjouren varnar även för synefrin, ett ämne som har ersatt efedrin i många bantningspreparat eftersom det har snarlika effekter men inte har samma klassning.

Åsa, 31: Jag vill inte vara överviktig på mitt bröllop

En av alla unga kvinnor som just nu tar efedrin för att gå ner i vikt är Åsa, 31. Hon ska gifta sig nästa sommar och anser att hon väger för mycket i dag. – Jag har svårt att se mig själv som överviktig på mitt bröllop. Att titta tillbaka på bilder från en av de största dagarna i sitt liv och inte vara nöjd är aldrig något jag skulle vilja. Åsa har tagit efedrin en gång tidigare när hon ville gå ner i vikt och var nöjd med resultatet. – Jag slutade direkt när jag hade nått mitt mål och hade inga problem mer än att jag svettades enorma mängder, säger hon och tillägger att hon blivit väldigt trött av efedrinet den här gången. Det är ju faktiskt så att vara överviktig också innebär en livsfara, så där får man väga upp de ”dåliga två” gentemot var­andra. Flera andra efedrinanvändare som Metro har talat med vittnar dock om många negativa biverkningar: – Jag blev torr i munnen, fick hjärtklappning, ångestkänslor och kunde inte sova på natten, säger Linda, 30. Åsa och Linda heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro