ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bantningspillret dödade Eloise, 21 – är fortfarande lagligt i Sverige

Niklas Svahn · 21 Apr 2015
Uppdaterad 22 Apr 2015
Eloise Parry, 21, använde sig av bantningsmedlet DNP. Hon togs in på sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Eloise Parry, 21, använde sig av bantningsmedlet DNP. Hon togs in på sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: REX / West Mercia Police


Hon brann upp inifrån”. Så beskriver mamman dotterns tillstånd bara några minuter efter att dottern dött av bantningsmedlet DNP. Nu varnar hon fler från att använda pillret – som fortfarande är lagligt i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här kan en burk med DNP se ut. Svenska läkare avråder starkt från att använda preparatet.
Så här kan en burk med DNP se ut. Svenska läkare avråder starkt från att använda preparatet.Foto: REX
Eloise Parry, 21, tog DNP och dog senare som resultat av detta. Läkarna kunde inte rädda hennes liv.
Eloise Parry, 21, tog DNP och dog senare som resultat av detta. Läkarna kunde inte rädda hennes liv.Foto: Privat / West Mercia Police

Eloise Parry, 21, från England hade köpt piller för viktminskning på nätet. Efter att hon tagit fyra gånger den rekommenderade dosen av tabletterna fördes hon till sjukhuset Royal  hospital. Händelsen inträffade den 12 april, skriver BBC.Shrewsbury

– Substansen var i hennes system, det fanns inget botemedel. Två piller var en dödlig dos – hon tog åtta, säger hennes mamma Fiona i ett uttalande till West Mercia Police.

Drogen började påverka hennes ämnesomsättning och Eloise Perrys kroppstemperatur steg. Läkarna försökte kyla ner henne men de kämpade i motvind.

– Hon brann bokstavligt talat upp inifrån, sa hennes mamma som nu varnar andra från att använda preparatet, enligt BBC.

Bantningsmedlet som heter DNP, mer exakt 2,4-dinitrofenol, har orsakat minst tre dödsfall i Sverige. I Läkartidningen beskrivs ett av fallen: En 44-årig kvinna lades in på sjukhus akut med andnöd, våldsamma svettningar och så småningom även kraftig muskelstelhet med sträckta fotleder, böjda armar och knutna händer.

Läkarna kunde inte rädda kvinnans liv. Efter hennes död hittades stora, gulgröna kapslar med DNP i en burk i hennes handväska. Det visade sig att hon hade beställt kapslarna via ett forum på internet och tagit dem som bantningsmedel.

Trots den höga dödligheten är preparatet fortfarande lagligt att sälja i Sverige. DNP klassas inte som läkemedel men säljs på nätet som bantningsmedel. Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, förklara hur preparatet fungerar:

– Det är verkligen läbbigt. De blir helt stela som plankor, de blir likstela samtidigt som de dör, säger Erik Lindeman.

►LÄS MER: Läkarlarm: Tre svenskar döda av bantningspiller

Han berättar att DNP får kroppens celler att börja alstra värme och då stiger kroppstemperaturen. Vad preparatet gör är att det frikopplar löpbandet till kroppens energifabriker, mitokondrierna. Överdosering är mycket farligt.

– Tanken ur bantingshänseende är att du får en gratis lunch. Du bränner kalorier på riktigt. Det är en stor individuell känslighet och det är svårt att veta hur man reagerar på ämnet, säger Erik Lindeman.

DNP var populärt på 30-talet men har kommit tillbaka och säljs nu på nätet. Det är inte vanligt i Sverige, men fall förekommer. Vad som upprör Erik Lindeman är det faktum att preparatet inte klassas som "farlig vara" av Folkhälsomyndigheten – och fortfarande är lagligt att sälja i Sverige.

– Det där handlar om hur det marknadsförs, om det marknadsförs som att det faller under läkemedel är det olagligt. Det finns en gråzon där som vi arbetar med, säger Anders Persson vid Folkhälsomyndigheten.

– Problemet är att det inte har några psykoaktiva effekter, man tar det inte i syfte att uppnå berusning. Där blir det ett problem att få in den under hälsolagstiftningen (Lagen om förbud mot hälsofarliga varor).

Han förklarar att DNP inte heller faller under narkotikalagstiftningen. DNP ligger på Folkhälsomydighetens lista för substanser under utredning. Men Anders Persson förklarar att den här typen av frågor är snåriga och har att göra med hur preparatet klassificeras. Därför kan inte Folkhälsomyndigheten göra något mer.

Han säger att man tittar på alla typer av preparat där det finns allvarliga förgiftningsfall och dödsfall relaterade. Han avråder skarpt personer från att använda DNP.

– Om man behöver ett bantningsmedel av den här karaktären så finns läkemedel. Så det här är inget som borde finnas tillgängligt på den svenska marknaden, säger Anders Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro