ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bantningsspelen riktar sig till barn – går att ladda ner gratis i mobilens appbutiker

Hugo Ewald · 17 Jul 2017
Uppdaterad 17 Jul 2017
Fat To Slim Fitness Girl Game.

Fat To Slim Fitness Girl Game. Foto: Skärmdump


"Fit the Fat", "Fat To Slim Fitness Girl Game" och "Fat Princess". Så heter några av de spel och appar som som finns på Google Play och i App store. Apparna har i flera fall laddats ned miljontals gånger och riktar sig direkt till barn.

klar

Artikellänk är kopierad

”Prinsessan älskar att äta och vila vilket gjort att hon har gått upp i vikt. Men nu när kröningen närmar sig vill hon se vältränad och vacker ut. Du är hennes instruktör. Hjälp henne att bli av med det extra fettet så att hon kan bli lika vacker som de andra prinsessorna.”

Så beskrivs spelet ”Fat princess”, ett spel till Android som laddats ned hundratusentals gånger och som riktar sig direkt till barn.

Ett annat spel, ”Fat to slim fitness girl game”, har laddats ned miljontals gånger.

”Betty behöver verkligen din hjälp så att hon kan få en snygg strandkropp”, står det i spelets beskrivning. Enligt appens tillverkare är det ett spel som är lärorikt för barn genom att det visar att träning är bra för kroppen.

Fat princess
Fat princess

Just den här typen av spel, som handlar om bantning och som riktar sig till barn, är kontroversiella. 2014gick den amerikanska organisationen ”Obesity action coalition” till attack mot Amazon, Apple, Google och Microsoft för att deras respektive app-butiker innehöll appar som riktade sig till barn och som enligt organisation var så kallat fat-shamande.

2014 togs en särskilt grov app, ”Plastic surgery & plastic doctor & plastic hospital office for Barbie version”, bort från App store och Google Play efter en kampanj på sociala medier som först startades av sajten Everyday sexism. I appen, som riktade sig mot barn från nio år och uppåt, spelade du som en plastikkirurg som skulle operera en leende kvinnlig karaktär som ”har så grov övervikt att ingen diet kan hjälpa henne”. ”I vår klinik kan hon gå igenom en form av kirurgi som kallas fettsugning som kommer göra henne smal och vacker”, stod det i den nu borttagna appens beskrivning.

”Det är så sorgligt att vi skickar ett signal till barn så unga som nio år att den ideala kroppen är allt du bör sträva efter och att sättet att få den på är att skära i din kropp”, sa Laura Bates, grundare av Everyday feminism, till The Guardian i samband med att appen togs bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro