ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bar centro har gett staden syre

Carl Reinholdtzon Belfrage · 19 Sep 2014
Uppdaterad 19 Sep 2014

Foto: Emelie Lager


Metros krogskribent gråter när han skriver recensionen

klar

Artikellänk är kopierad

Betyg: 5

Inte sällan beter sig Göteborg som en kortväxt herre i Dressmann-kostym och för stor hjälm som åker på en trehjuling i mörkret. Jag vet inte vad det är, men staden är alltid trea – inte två – på bollen. Det är som en kupol är satt över evenemangsstaden, och som hindrar stadens synapser, avgörande för viktiga tankegångar, att få luft. Varför jag skrev en krönika för ett par år sedan där jag påpekade Göteborgs ibland bristande omdömde. Peter Hjörne blev förtörnad och flög utan dröjsmål på mig i en ledare i lokaltidningen Göteborgs-Posten. Några månader senare skrev han själv en krönika med rubriken ”Göteborgs stad behöver syresättas".

Och nu, september 2014, har det äntligen hänt – ett par ynglingar har syresatt Göteborg. De heter  David Lilja Lundin och Tomas Reivinger. Anteckna deras namn på armen med en bläckpenna – duon kommer att förändra ditt sätt att äta och dricka vin. För tio år sedan skrev jag den första artikel om naturvin i Sverige; nu öppnar paret den första renodlade naturvinsbaren i Göteborg. Förlåt om trycksvärtan tycks flyta ihop på tidningssidan; jag gråter nämligen av glädje när jag skriver den här recensionen. Vin utan svavel, bekämpningsmedel och andra tillsatser finns nu äntligen att dricka. Inte usla massproducerade Zinfandel-viner eller sönderekade chardonnayer från stora agenturer som utlovar fördelaktiga lån, familjesemestrar och gratis markiser.

Nej, nu kan du njuta av Gabrio Bini, Hirotake Ooka och Pierre Overnoy. Känner du till producenterna? Det borde du göra. Viner lika eleganta som en försynt balettdansös, och helt utan vinets gonorré – svavel. Vinbaren heter Bar Centro Aperitivo och tar över kvällstid efter det välkända kaféet stänger och går hem. Då blommar lokalen ut till en bistro av internationellt snitt. Du äter Taggiasche-oliver och Fabergé-ägg till delikatesser från Ost-David. Bakat lamm och kikärtor. Morötter. Eller brytbönor med karljohanjsvamp. Tillagat med lätt hand i ett minimalt kök tänkt för en husvagn i mellanklassen. David och Tomas kommer likt historiens alla rebeller att få skit och kämpa mot en pöbel ej redo för framtiden. Det är helt i sin ordning. För på sina gravstenar kommer det att stå att de räddade Göteborg från att fullständigt avintellektualiseras av dåliga Tomas von Brömssen-skämt, P3-sändningar från Lindholmen och usla Ravenswood-viner. Jag kan bara rekommenderar stans samtliga krögare att blicka in om de vill lära sig något om vad modern matlagning och framtidsviner är för någonting. Personligen känner jag för första gången frisk luft svepa i mitt skäggiga ansikte. Första gången doft av hopp. Någon har lyft på kupolen. Och ingenting är som förut.     

I en mening: Bar Centro Aperitivo – naturviner och närodlat.

Menypriser                 Förrätter 50-85 kronor. Varmrätter 140-160 kronor. Efterrätter 50-70 kronor.

Undvik Finns ingenting att undvika.

Missa inte Tåget till framtiden.

Öppet: Ons-lör 17-sent.

 

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro