ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

B.A.R. – Full pott för ambitiös krögartrio

Karin Ericson · 17 Jan 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016
B.A.R. – Full pott för ambitiös krögartrio Tegel, dov belysning och pinnstolar. På B.A.R är det medvetet operfekt. Och gott.

B.A.R. – Full pott för ambitiös krögartrio Tegel, dov belysning och pinnstolar. På B.A.R är det medvetet operfekt. Och gott. Foto: Linnea Svensson Arbab


B.A.R. har höga ambitioner som framkallar höga förväntningar. Och deras nordiska gourmetmat lever än så länge upp till dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Naturlig krog och vinbar i skön och folklig källarmiljö på Davidhallstorg med naturviner, mycket grönt och hint av nordisk gourmet.
Naturlig krog och vinbar i skön och folklig källarmiljö på Davidhallstorg med naturviner, mycket grönt och hint av nordisk gourmet.

Jag önskar att begreppet ”Vegetariskt alternativ” utrotas från alla menyer. Lyssna på ordet. Hur sugen blir man? Det låter som att tugga på ett myndighetsbeslut. På Noma, Daniel Berlin och andra krogar i den absoluta framkanten i regionen vurmar kockarna för grönsaken och kan låta en morot stå som huvudnummer på tallriken.

För det krävs självförtroende och kunskap. Det saknas ofta, speciellt på krogar som profilerar sig som vegetariska och nervöst imiterar kötträtter med halvfabrikat. Nej, den bästa maten på gröna råvaror görs i kök som intresserar sig för naturlig matlagning. Minimalistiskt, rent och så nära råvaran som möjligt.

Grönsaken kanske inte måste vara tillbehör. Det kanske kan vara tvärtom? ”Blomkål, kolja, bränd vitlök, kålrabbi, smörsås”. Så låter det på B.A.R. vid Davidhalls Torg. Blomkålen står i första rummet. De vita blommorna, lätt grillade och skarpa, lyser upp en svart tallrik, och fångas upp av en mild kräm, också den av blomkål, som svepts ut över tallriken. Koljan därtill är perfekt tillagad och tunt hyvlad kålrabbi lättar upp.

B.A.R. är det bästa tillskottet på Malmös krogkarta sedan Bastard. På två våningar möts vi av en restaurang med märkbart intresse av att göra något riktigt bra. Tyvärr möts vi inte av den stressade servicens blick bakom vinbaren på gatuplan. Tio irriterade minuter dröjer innan vi blir räddade av en sprudlande och observant servitör som visar oss till ett bord en trappa ner.

Källarmiljön är medvetet operfekt. Vitmålade ruffa tegelväggar, dov belysning och pinnstolar skapar det krypin vi vill ha. Porslinet är robust och brödet kommer i en papperspåse. Maten är nätt, färgrik och köket leker med texturer som knastriga brödsmulor till ett pocherat ägg och krispiga syrliga skivor av äpplen.

Krögartrion bakom B.A.R. har bred erfarenhet från krogar som bland annat Noma. Filosofin kring naturlig nordisk matlagning återspeglas i rätterna och vinerna är valda av Nomas chefssommelier. Naturviner, det vill säga ofiltrerade och utan tillsatser. Ofta grumliga med knäppa fräna stalldofter. Krävande. Eller helt fantastiska, som ett Pinot Noir vi älskar från första stund.

B.A.R. har med ypperligt kök inlett en lovande krogresa. Nu hoppas vi att alla i servicen hoppar på samma tåg och i framtiden motsvarar de höga förväntningar som resten av restaurangen gör anspråk på – och lever upp till.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro