ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara 2,7 procent får hjälp av DO

Anders Göransson · 27 Jun 2012
Uppdaterad 27 Jun 2012
Bara 2,7  procent får hjälp av DO Jessica Seger, här med sonen Victor, fick 15 000 kronor efter en förlikning sedan DO stämt Försäkringskassan efter en tvist om sjukpenning i samband med Jessicas graviditet.

Bara 2,7 procent får hjälp av DO Jessica Seger, här med sonen Victor, fick 15 000 kronor efter en förlikning sedan DO stämt Försäkringskassan efter en tvist om sjukpenning i samband med Jessicas graviditet.


DO. Anser du dig kränkt och vill att diskriminerings- ombudsmannen (DO) ska driva ditt fall? Chansen är minimal, visar statistiken.

klar

Artikellänk är kopierad

DO ska se till att diskrimineringslagen följs, står det på den egna hemsidan. Men i själva verket leder ytterst få DO-anmälningar till att myndigheten tar ställning för den utsatte. Av närmare 7 500 avslutade ärenden de tre senaste åren har DO hittills drivit 199 vidare till förlikning eller domstol. Det motsvarar 2,7 procent.

– Vi har inte resurser att driva alla anmälningar vi får in, och det är heller inte i vårt uppdrag. Vi ska driva fall som kan få stort genomslag och påverka samhällsutvecklingen, säger DO Agneta Broberg till Metro.

Men hur ska då alla andra som anser sig diskriminerade göra? Enskilda individer kan påbörja ett civilrättsligt mål i domstol men det innebär en stor ekonomisk risk eftersom dagens rättshjälp och hemförsäkringsskydd sällan räcker till. En förlorad tvist innebär att man måste betala motpartens ofta dryga rättegångskostnader.

Nu föreslår DO i en skrivelse till regeringen en rad åtgärder för att fler aktörer ska kunna hjälpa enskilda individer när de blivit diskriminerade. Bland annat föreslås att en processfond inrättas och att rättshjälpssystemet stärks.

Maria Johansson, ordförande för DHR, bekräftar att det finns ett behov av bättre rättslig hjälp vid diskriminering.

– Någonting måste göras. Tyvärr har vi inom rörelsen för funktionshindrade inte resurser att driva sådana här processer. Och det är väldigt riskabelt att driva enskilda mål, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro