ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara en av tio som får miljö-p-tillstånd kollas

Andreas Nordh · 28 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Fredrik Kristensson har haft miljöbil i flera år och tycker att kontrollerna borde skärpas.  

Fredrik Kristensson har haft miljöbil i flera år och tycker att kontrollerna borde skärpas.   Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals göteborgare får årligen rabatterad parkering av kommunen, eftersom de kör miljöbil. Men bara var tionde kontrolleras om de verkligen kör miljösnällt.Om du kör en miljöbil i Göteborg kan du få ett parkeringskort värt upp mot 10 000 kronor om året för endast 50 kronor. Förutsättningen är att man varje år kör på minst 70 procent miljövänligt bränsle. Men kontrollerna sker sällan och bara på en liten del av alla miljöbilar.– Klart att det är möjligt att folk fuskar men min känsla är att de inte gör det, säger Antonia Fransson på trafikkontoret.

Senaste kontrollen gjordes 2007. Då blev 34 miljöbilister av med det förmånliga p-tillståndet.Sammanlagt har trafikkontoret utfärdat runt

31 000 parkeringstillstånd för miljöfordon. När man gjort stickprovskontroller för att försäkra sig om att bilisterna köper tillräckligt stor andel miljövänligt bränsle har endast fem till tio procent kontrollerats. Nästa kontroll ska ske i höst. Hur många som då ska kontrolleras är inte fastslaget ännu.

"Man borde kolla hälften i alla fall"

TILLSTÅND. Fredrik Kristensson, 25, jobbar som säljare i Göteborg.

Han har kört miljöbil i flera år men har för tillfället inget parkeringstillstånd för miljöbil.– Jag kör en tjänstebil och de har ändrat reglerna för dem nu. Jag hade ett sådant där parkeringskort förr i tiden. Då var det ingen som kontrollerade i fall jag körde på bensin.

Han har svårt att se logiken i varför man kontrollerar så få miljöfordon med parkeringstillstånd.– Tio procent är alldeles för lite. Man borde göra stickprovskontroller på hälften i alla fall.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Nordh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro