ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara för att bebisen är hungrig måste du inte hala fram bröstet offentligt

Metro · 17 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

Foto: Viktoria Wyckman


Personligen slutade jag att tycka att det var äckligt med amning på offentliga platser när jag själv fick barn. Men alla andra då? Man kan faktiskt amma på en avskild plats. Det är behagligare både för bebisen och för omgivningen, skriver Katrin Zytomierska.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har det gått några år sen jag själv befann mig i amningsbubblan och jag har fått perspektiv. Innan jag fick barn tyckte jag att det var äckligt att se kvinnor dra fram sina bröst på offentliga platser så som kaféer och restauranger. Det gör jag inte i dag. Jag tycker inte att det är äckligt alls, för i dag lever jag med en ny erfarenhet. Nämligen hur viktig tutten är för det nyfödda gulliga lilla knyttet, så det är inte möjligt för mig att äcklas över synen. Så länge jag ser på bebisen.

► LÄS MER: Katrin Zytomierska: "Koppla era barn så slipper jag koppla min hund"

Men i grunden har min syn på amning inte förändrats. Jag ryggar fortfarande tillbaka varje gång jag kliver in på en restaurang och möts av en naken tutte med en stor mörk bröstvårta, jag tycker inte att det är passande och jag kan inte förstå hur en kvinna kan välja att blotta sig på det viset för främmande människor. Jag har varit där och jag förstår att man ibland inte lyckas med sin planering och att bebisen plötsligt börjar skrika efter mat när man just fått in varmrätten. Jag förstår det och jag känner mycket väl till paniken som då sprider sig i kroppen över att man vill göra allt för att stilla sitt barn. Att hala fram patten och trilskas med att lirka in vårtan i det lilla gapet som skriker för sitt liv är en naturlig handling och det finns inte minsta tanke på att man då gör något opassande. Man gör inget opassande, tycker man. Såklart. Man gör det enda rätta. För man befinner sig i en hormonell bubbla. Aldrig är kvinnan så stark om månaderna efter sin förlossning, då hennes enda uppgift är att hålla sin avkomma vid liv. Jag förstår det.

Men alla andra då? Alla som inte är nyförlösta? Som inte har en kvinna hemma som ammar? De som ammade för många år sen och som glömt bort det där stadiet? Män och kvinnor som är på affärslunch eller som frivilligt valt bort barn? Unga som inte fått barn än? Majoriteten människor som befinner sig på restauranger har inte en naturlig koppling till det nakna mjölkfyllda bröstet och för alla dem är det en mindre chock att exponeras för den här synen.

► LÄS MER: Så många tycker att det är okej att amma offentligt

Jag tycker att man ska respektera alla människor, både de som ammar och de som inte gör det. Det är naturligt att amma, men det är många saker som är naturliga och av många själv väljer vi att inte göra allt som är naturligt framför främmande. Jag tycker att amning är just en av de sakerna. När man är nödig reser man sig upp för att gå på toaletten, när man är sugen på att ha sex reser man sig upp och går hem för att ligga. För att inte störa eller uppröra andra och för att hålla det som är privat privat. Jag tycker att amning är en privat sak och att man kan resa sig upp och välja en avskild plats att amma sitt barn på. Det är dessutom behagligare för bebisen också. Behagligare för alla.

Katrin Zytomierska

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro