ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara företag kan slippa undan tv-avgift för datorer

Gustaf Eriksson · 27 Feb 2013
Uppdaterad 28 Feb 2013
Bara företag kan slippa undan tv-avgift för datorer Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt.

Bara företag kan slippa undan tv-avgift för datorer Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt. Foto: Scanpix/Radiotjänst


Du kan inte komma undan tv-avgiften för datorer och surfplattor. Men det kan företagen. Allt som krävs är ett enkelt intyg.

klar

Artikellänk är kopierad

Radiotjänst har nu på allvar börjat jaga dator- och surfplatteanvändare som inte betalar tv-avgift. Computer Sweden rapporterar att flera personer som fått frågan om de har en uppkopplad dator har hört av sig till tidningen. 

Metro.se har tidigare rapporterat om att internetoperatören Bahnhof har en tjänst där kunderna kan spärra SVT Play och sedan få ett intyg på att skicka till Radiotjänst. Det hjälper dock föga.  – Det som är avgörande är om utrustningen man har kan ta emot tv-sändningar via internet, sa Radiotjänsts ekonomichef Carl-Gustav Johansson då.

Men det finns ett sätt att slippa avgiften. Det gäller dock bara för företag.  – Företag som har spärrat exempelvis sina anställdas datorer för tv-tittande kommer snart kunna ladda ner ett intyg på nätet och skicka in till oss. Vi kontrollerar inte detta utan litar på att de är ärliga, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt.

Ett liknande system har funnits länge för tv-apparater. Genom att plombera antennuttaget kan företag slippa undan avgiften för apparater som inte används för att ta emot tv-signaler. Men den möjligheten finns inte heller för privatpersoner.  – Tidigare kunde företagen få en orimligt stor avgift. Lagstiftaren ville tillmötesgå företagarsidan.

Sedan 2010 betalar företag varje företag som har avgiftspliktig utrustning som används för ta del av tv- eller radioutbudet bara en tv-licens – oavsett företagets storlek.Gynnar inte det här företagen på ett orättvist sätt? – Nej, det tycker jag inte. Det är en rimlighetsbedömning som lagstiftaren har gjort, säger Johan Gernandt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro