ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara Gabriella agerade när tiggaren blev attackerad i t-banan

Leif Oldenburg · 7 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

Plötsligt reser sig en ung man upp och börjar överösa tiggaren med rasistiska skällsord. Ingen i tunnelbanevagnen vågar höja rösten till tiggarens försvar – bara Gabriella Ahlström.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

– Innerst inne var jag jätterädd. Men jag ville inte att våld och hot skulle vinna på en offentlig plats, säger hon.

Händelsen inträffade i tisdags på tunnelbanans linje från Hökarängen in mot city. Gabriella Ahlström, 50, har berättat om händelsen på Facebook. Vid 14-tiden i dag hade inlägget delats 1 323 gånger.

– Mannen som attackerade tiggaren verkade vara uppfylld av hat och skrek saker som ”jävla slödder, du har ingen rätt att vara här”.

Tiggaren, som inte förstod svenska, blev allt räddare och pekade mot sin mun för att visa att han bara ville ha lite pengar till mat.

Gabriella Ahlström ställde sig framför den aggressive mannen och förklarade att han inte hade någon rätt att bestämma vem som fick åka med tunnelbanan. Samtidigt försökte hon lugna tiggaren. Ytterligare en man reste sig också och försökte förklara för den aggressive mannen vad som faktiskt står i grundlagen. Vid Slussen lämnade tiggaren vagnen.

– Jag lyckades inte hindra det. Jag önskar att alla i vagnen hade reagerat. Då hade säkert den aggressive mannen valt att kliva av istället, säger Gabriella Ahlström

Hon är besviken på alla medpassagerare som valde att titta bort.

– Om vi ska åstadkomma något måste alla vara beredda att säga stopp. Det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma något, säger hon.

Läs också: Caroline vann Agerapriset

Därför ingriper man inte

Det är inte i första hand rädsla utan tidsbrist som gör att människor inte griper in när någon behöver hjälp, visar en amerikansk undersökning.

– Tidigare låg ångest och rädsla i topp. Men nu anger man tidsbrist som den viktigaste orsaken. Det är tragiskt men så ser det ut i vårt moderna samhälle, säger Brian Palmer, socialantropolog och lektor vid Uppsala universitet. 

Han har bland annat skrivit boken "101 historiska hjältar"  tillsammans med Ola Larsmo och föreläser om civilkurage.

– Graden av civilkurage i ett samhälle bestäms delvis av vilken social tillit som finns mellan människorna. Och tilliten sjunker i hela industrivärlden, även om det går långsammare i Sverige än i andra länder.

Flera länder har lagar om civilkurage, som tvingar medborgarna att ingripa i vissa situationer. Det är ingen lösning som tilltalar Brian Palmer.

– Okunskap är det stora problemet. Civilkurage borde vara ett lika självklart skolämne som matematik, anser han.  

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro