ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara godkänt, Rybak

Maria Forsström · 2 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Artist: Alexander RybakSkiva: Fairytales (Lionheart/Universal)Det gick ju som en dans för Alexander Rybak i Eurovision Song Contest. ”Fairytale” är både förtrollande och rytmisk och det var inte helt oväntat att 23-åringen skulle ta hem en jordskredsseger. Det gjorde också att förväntningarna på skivan ”Fairytales” blev stora. Och inte blev de bättre då norska dagstidningen Verdens Gang delade ut högsta betyg till debutplattan. Jag tror dock att recensenten var lite väl patriotisk för tyvärr är betyget missvisande. Rybak har snickrat ihop, han har faktiskt gjort både text och musik till de flesta låtarna, en skiva som är godkänd men inte mycket mer. Den spretar. Några hyfsade låtar blandas med några bottennapp om hästar och delfiner och helt plötsligt kommer, en förvisso, ganska bra version av The Proclaimers 80-talshit ”500 miles”. Jag kan gå igång på folkpop i normala fall men med ”Fairytales” får jag det inte riktigt att stämma.

Imponerande melodisinne

Artist: Hardcore SuperstarSkiva: Beg for it (Gain/Sony)Att Thomas Silver har lämnat över gitarren till Vic Zino är ingenting som lämnat några större spår. Hardcore Superstar levererar fortfarande en synnerligen effektiv mix av LA-sleaze, refrängstark heavy metal och thrashriff. Jag delar inte medlemmarnas oreserverade kärlek till 80-talets hårdrock, men imponeras än en gång av melodisinnet och förmågan att skapa minnesvärda låtar av daterade ingredienser.

Överdoserar stil- och genrebyten

Artist: Patrick WolfSkiva: The Bachelor (Bloody Chamber Music/Bonnier Amigo)Patrick Wolf har tidigare framstått som 2000-talets Marc Almond, en utlevande dramapopdrottning som byter hårfärg för varje platta. Nu närmar han sig snarare Moby genom att överdosera stil- och genrebyten istället för att fokusera sig på melodierna. Förra albumet, ”The Magic Position”, var ett fenomenalt kalejdoskopiskt äventyr. Nya ”The Bachelor” har sina förtjänster, men är mer splittrad och dyster.  Han var roligare rödhårig.

För dig som ska till Sweden Rock

Artist: ChickenfootSkiva: Chickenfoot (Ear/Playground)Bakom årets fånigaste bandnamn döljer sig Sammy Hagar (Van Halen, Montrose), Michael Anthony (Van Halen), Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) och gitarrvirtuosen Joe Satriani. Jag kan tänka mig att den rutinerade konstellationen är en våt dröm för en och annan Sweden Rock-besökare. För oss andra är gruppens gubbtrötta, bluesdoftande hårdrock måttligt upphetsade.

Teveserierock för hela slanten

Artist: The SoundsSkiva: Crossing The Rubicon (Arinoki/Warner)Både titellåten och Midnight Sun är helt okej. Den senare framför allt för att Maja Ivarsson slutar skrika och faktiskt sjunger – hon kan ju. I övrigt är det dock teveserierock för hela slanten. Det vill säga sådan som dyker upp när en karaktär i en b-serie ska gå på konsert, eller än värre, vara ”musikalisk”, och det ska föreställa häftigt och ungdomligt men bara är obegripligt platt.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro