ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara män i Göteborgs brandkår även nästa år

Lars Arnborg · 4 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ingen av sex kvinnliga sökande klarade styrkeprovet

klar

Artikellänk är kopierad

Tjejerna är inte tillräckligt starka i bänkpress. Därför anställs endast män i Göteborgs brandkår efter årsskiftet.– Tyvärr klarade kvinnorna inte våra tester, säger Erik Isaksson, teamchef på räddningstjänsten.Räddningstjänsten i Göteborg har 530 personer anställda i så kallad utryckningstjänst. Bland dem finns inga kvinnor. Därför var förväntningarna stora när sex kvinnor sökte in till räddningstjänsten under hösten. 20 tjänster var lediga.

Men när rekryteringen blev klar i fredags var samtliga sex kvinnor utgallrade.– Tjejerna var inte tillräckligt föreberedda. De tester vi kör är inte omänskliga och man behöver inte ha någon råstyrka, men vi kan bara konstatera att de sex som sökte den här gången inte klarade de tekniska och fysiska testerna, bland annat löptestet och bänkpressen, säger Erik Isaksson.

Sammanlagt 103 personer sökte tjänsterna och efter en första gallring återstod 70, varav 64 var män och sex var kvinnor.

Målsättningen att anställa kvinnor är kvar och i vår startas ett särskilt kvinnoprojekt där kvinnor som går brandmansutbildning ska få praktisera på brandstationerna i Göteborgsområdet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Arnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro