ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara Telia Sonera lyder – PTS har tröttnat

TT · 16 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med krav på lägre avgifter för operatörer som använder andras mobilnät hoppas Post- och telestyrelsen (PTS) på billigare samtal för svenska mobilanvändare. Operatörerna ser dock inte någon tydlig koppling.

Av de fyra jättarna på den svenska mobilmarknaden är det hittills bara en, Telia Sonera, som åtlytt sommaren PTS-beslut om att sänka samtrafiksavgiften till högst 55 öre per minut. De andra tre - Telenor, Tele2 och Hi3G - har trotsat PTS och legat kvar på tidigare regleringsnivå vid 65 öre per minut.På torsdagen tröttnade PTS och slog till med ett föreläggande. Det stadgar att priset ska ned till 55 öre per minut.Föreläggandet gäller omedelbart och verkar ha fått avsedd effekt, åtminstone på kort sikt.– Självklart följer vi myndighetsbeslut. Det innebär att vi kommer att införa det här. Men vi kommer också att överklaga. Vi anser att föreläggandet saknar lagstöd, säger Malin Sparf Rydberg, informationschef på Tele2. Telenor intar samma inställning, enligt Elisabeth Petersson, informationschef för Telenors mobila tjänster.– Vi tycker att det är ett felaktigt pris. Det har inte räknats fram baserat på våra kostnader, säger hon. Då 55-öresnivån varit känd sedan samtrafiksavgifterna började regleras 2004 tror inte Telenor att PTS-besked kommer att påverka konsumentpriset.Telia Sonera, som tidigare i sommar redan sänkt sina samtrafiksavgifter till 55 öre per minut, ser inte heller någon tydlig koppling.– Slutkundspriserna sätter vi i förhållande till hur marknaden ser ut. Det har ingen direkt koppling till de här samtrafikspriserna, som förändras då och då, säger Maria Hillborg vid Telia Soneras presstjänst. Striden om avgifterna handlar om miljardbelopp. I fjol lade operatörerna totalt drygt 4,5 miljarder kronor på samtrafiksavgifter, enligt PTS, vars chefekonom Bo Andersson tror att torsdagens sänkning på sikt kan pressa konsumentpriserna.– Ju högre avgifter operatörerna tar ut av varandra, desto mer pengar måste operatörerna ta in från sina slutkunder, säger han. Han flaggar för att pristaket kan sänkas ytterligare redan nästa sommar.– Vi utreder en fortsatt reglering och en sänkning. Men hur stor den skulle kunna bli kan jag inte säga i dagsläget.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro