ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara tre partier vill att du ska få spontandansa på krogen

Hugo Ewald · 27 Mar 2015
Uppdaterad 27 Mar 2015

En majoritet i riksdagen röstade på onsdagen nej till att göra det lagligt att spontant dansa på krogen. Det kommer alltså i fortsättningen vara olagligt att dansa på lokaler som inte har danstillstånd.

klar

Artikellänk är kopierad

OBS: bilden är ett montage.
OBS: bilden är ett montage.Foto: Stephanie Watson/Sverigedemokraterna/Pressbild

Bara Folkpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade på onsdagen ja till att avskaffa det omdiskuterade danstillståndet som innebär att det är olagligt att så kallat spontandansa på uteställen som inte har tillstånd. Det förblir alltså förbjudet att röra sig i "dansliknande former" på platser som inte har danstillstånd.

Danstillståndet regleras i ordningslagen och krögare som inte har tillstånd att ordna så kallade danstillställningar kan straffas med böter eller fängelsestraff om människor ändå dansar. Det gäller både tillställningar som nattklubbar, men också i situationer där människor spontant börjar dansa.

– Har man en lokal med en yta där dans kan uppstå, så ska man ha tillstånd, sa Gävlepolisen till Gefle Dagbladi höstas i samband med att en krog i Gävle fått en varning för att människor vid tre tillfällen har börjat dansa på krogen.

Danstillståndet är mycket omdiskuterat, och politiker från olika partier har försökt att avskaffa det länge. Framför allt kritiserar lagen för att det är svårt att avgöra när en människa faktiskt dansar. Bara 2014 lämnades 7 motioner om att avskaffa danstillståndet in.

– Det är ett byråkratiskt inslag och vi måste renodla polisens uppdrag, de ska inte hålla på med sådant här, sa Folkpartisten Roger Haddad som motionerat mot danstillståndet till TT i samband med omröstningen.

Argumenten för danstillståndet är att det minskar risken för oroligheter och bråk.

Senast i november straffades två krogägare i Uppsala med 5 000 kronor i böter för att människor dansat på deras krog, även om polisen påpekade att det var ”trevlig stämning” på krogen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro