ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara varannan vaccinerar sig

TT · 9 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bara drygt hälften av landets pensionärer vaccinerar sig mot influensa trots att de rekommenderas att göra det av medicinska skäl.

Många tror att det inte är någon farlig sjukdom. Men statistiken talar för sig själv: I fjol dog mellan 800 och 1 100 personer i sviterna av en influensainfektion, och det var ändå en förhållandevis mild säsong. Årets väntas bli tuffare.- Vi tror inte att det blir någon dundersäsong men vi tror att den blir värre än förra året, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.Dels har de första fallen rapporterats ovanligt tidigt, dels virusstammen i år — influensa A, H3N2 — känd för att vara aggressiv.

Två tredjedelar gratis

Sveriges landsting börjar snart, nästa vecka eller veckan därpå, att vaccinera invånare i de medicinska riskgrupperna mot influensa. På de flesta håll är sprutan gratis men sju landsting tar en avgift, visar TT:s genomgång. Kostnaden varierar mellan 50 kronor (Halland) och hundralappen (Västra Götaland).Internationella undersökningar visar att det som får folk att vaccinera sig är en direkt uppmaning från sjukvården och avgiftsfrihet.Kristina Nyström, smittskyddssjuksköterska i Västra Götaland med särskilt influensaansvar, tycker att sprutan borde vara gratis.- De landsting som tar bort avgiften ökar sin vaccinationsgrad med ungefär tio procent. Vi vet att vi har en klar överdödlighet under influensasäsong, och mycket sjukhusvård går åt för att ta hand om komplikationerna, men vi har inte fått gehör hos politikerna, säger Nyström.

Onödigt

Enligt WHO:s mål för 2010 ska tre fjärdedelar av alla personer över 65 år i varje land vara vaccinerade inför varje influensasäsong, för att undvika svår sjukdom och överdödlighet. Sverige har en bra bit kvar till det målet. I fjol vaccinerade sig bara 57 procent av personerna i de medicinska riskgrupperna.En enkätundersökning bland 1 137 pensionärer i Jämtland visar att de flesta som avstår gör det för att man inte ser influensa som någonting farligt. Oro för biverkningar var också en vanlig orsak, liksom att man inte tror att vaccin gör någon nytta.Eller som en av deltagarna uttryckte saken:"Jag är över 100 år gammal och har klarat mig så här länge utan vaccin så jag behöver inget".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro