ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bara vissa personer får placeboeffekt

Sara Rörbecker/TT · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Personer med en viss genetisk uppsättning är inte mottagliga för placeboeffekten, alltså biologiskt verkningslös behandling som ändå ger resultat.Denna upptäckt kan få konsekvenser för framtidens läkemedelsprövningar.

– Det kostar ju fruktansvärda pengar att utveckla läkemedel. Man skulle kunna spara en hel del om man valde personer med den rätta genetiska profilen innan man gör studien, säger Tomas Furmark vid institutionen för psykologi, Uppsala universitet.

Han har lett en studie som visar att det krävs en viss genetisk uppsättning för att en försöksperson ska reagera på behandling med sockerpiller, placebo.Försöken, som till stor del sponsrades av läkemedelsjätten Glaxosmithkline, gjordes på 108 personer med diagnosen social ångestsjukdom. Försökspersonerna fick hålla ett muntligt anförande inför publik — en oerhört stressande och ångestladdad uppgift — varpå de lottades till åtta veckors behandling med antingen läkemedel eller placebo. Som final skulle de hålla ännu ett anförande.

Forskarna lät registrera aktiviteten i försökspersonernas hjärnor under föredragen, och jämförde sedan bilderna från före och efter behandling. Resultaten visade att läkemedlen hade gett effekt på graden av ångest. Aktiviteten i en del av hjärnan kallad amygdala — en nyckelspelare när det gäller känslor — hade minskat generellt.

Också placebo gav effekt, som väntat, hos 40 procent av deltagarna i den gruppen. Men det var bara personer med två gener i vissa varianter som var mottagliga för placebo. Generna i fråga styr hjärnans halter av signalämnet serotonin.Många frågor återstår att besvara innan placeboeffektens gåta kan vara löst.– Gäller de här genetiska effekterna även vid andra typer av ångest? Gäller de vid depression? Gäller de för placeboeffekten generellt? frågar sig Furmark.

Många studier i ämnet lär följa. Kanske måste läkemedelsbolagen se till att "placebogenerna" är jämnt fördelade mellan personerna i försöksgrupp och kontrollgrupp i framtidens vetenskapliga prövningar. Eller så måste de ta med genetiska placeboeffekter i den statistiska bearbetningen av resultaten.

Att fuska genom att välja genetiskt skräddarsydda försökspersoner verkar däremot både dumt och krångligt.– Man skulle få svårigheter att dra generella slutsatser av resultaten, säger Tomas Furmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Rörbecker/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro