ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barbiedrogen” kan ge kraftig ångest

Anneli Sandberg//Petra Tungården · 22 Okt 2012
Uppdaterad 22 Okt 2012
Barbiedrogen lockar med orden mirakel, solbrun, förhöjd sexlust och viknedgång. Men tidigare okända bieffekter har nu visat sig.

Barbiedrogen lockar med orden mirakel, solbrun, förhöjd sexlust och viknedgång. Men tidigare okända bieffekter har nu visat sig. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX


Nätförsäljare av Melanotan, den så kallade Barbiedrogen, lockar med orden mirakel, solbrun, förhöjd sexlust och viktnedgång. Men tidigare okända bieffekter har nu visat sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Den kallas Barbiedrogen och beskrivs på nätet som en mirakelprodukt. Melanotan är ett syntetiskt hormon som sätter igång kroppens melanintillverkning och gör huden brun. 

”Sidoeffekterna såsom viktminskning och förhöjd sexlust gör det inte heller så konstigt varför Melanotan blivit en sådan succé!”, skriver en nätförsäljare. 

Men nu har flera tidigare okända bieffekter upptäckts skriver Läkartidningen.

– Ja, den ger en erotisk effekt, den är alltså potensfrämjande. Men man tar den i syfte att bli brunbränd, förklarar överläkaren och docenten Kai Knudsen, verksam på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

Flera bloggare på nätet berättar hur de injicerar Melanotan,  visar upp sin solbränna och berättar om drogens ”positiva bieffekter”. Men Kai Knudsen varnar.  

– Vi har haft några fall där man upplevt förvirring, ångest och orossymtom som varit så kraftiga att de lett till sjukhusvård, säger han. 

Ytterligare en biverkning av Melanotan har nyligen upptäckts. Kai Knudsen berättar om en man som drabbats av priapism, en långvarig erektion som inte viker. 

– En så långdragen erektion är både obehaglig och kan vara farlig. I det här fallet kan det bli aktuellt med ett kirurgiskt ingrepp. 

Kai Knudsen berättar att man ännu inte vet vilka biverkningar ett långvarigt användande ger. 

– Eftersom den påverkar sinnet så kan det leda till mental ohälsa, sömnproblem, oro och liknande. 

Så når du resultat utan piller

Ät morötter! Det är ingen gammal skröna, utan ett faktum att du faktiskt blir brunare av att äta morätter. Det ger en svag toning i huden. I morötter finns ett ämne som heter betakaroten och det sägs öka melaninproduktionen och göra oss mer solkänsliga. Karotenet har en mild färgeffekt som framhäver solbrännan. Men för att slippa äta ett par kilo morötter om dagen kan du istället äta kosttillskott med betakaroten i koncentrerad dos.

Fuska! Börja med att peela kroppen med små mikrokorn, upprepa max en gång i veckan. Smörj sedan in kroppens torraste partier som armbågar, knän och fötter med en fetare kräm – applicera sedan brun utan sol. Blir det ojämnt? Ta bort fläckarna med en bomullstuss med olja. Se till att återfukta huden med fuktkräm varje morgon och kväll efter behandlingen för att undvika ett flammigt resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg//Petra Tungården
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro