ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barbros mönster stals av modehus

Tomas Lundin · 26 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Här håller Barbro upp de två tygen och se själva- likheten är talande.

Här håller Barbro upp de två tygen och se själva- likheten är talande. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

När Barbro Grytnäs, 65, skulle shoppa i sin favoritbutik i Paris blev hon chockad. Tunikan hon tog upp hade hon själv ritat mönstret på. För 40 år sedan.– Nej, det kan inte vara sant, tänkte jag, och gick in och tittade i hyllan,säger Barbro Grytnäs till Metro.

Barbro Grytnäs är en av våra stora kultdesigners. Hon har varit ansvarig för Beckmans modelinje i många år och har fått flera svenska och internationella pris.

Mönstret hon såg i designbutiken Agnès B hade hon ritat för Strömma 1969.Originalritningarna ligger hemma i våningen på Östermalm.– Jag har sett andra exempel där mina mönster har kopierats, men så här uppenbart har det aldrig varit förut.Hon köpte plagget för 1 400 kronor. Som bevis.– Det sved i mig, jag hade hellre köpt något annat.

Nu ska Barbro Grytnäs anlita en advokat för att få upprättelse. Modehuset menar att de inte har gjort något fel och skyller på en underleverantör.– Vi har inte kopierat någonting. Vi köpte mönstret av en italiensk återförsäljare. Agnès B respekterar alltid designers, säger Marie Schneier,PR-chef för Agnès B, till Metro. Schneier medger att det blommiga mönstren är identiska. Ändå dras kläderna inte omedelbart bort från hyllorna.

Enligt Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, är det glasklart att det är Agnès B som bär ansvaret för mönsterstölden. Oavsett om de har köpt mönstret.– Det finns ingen god tro i immaterialrätt. Designern kommer att få rätt,säger Marianne Levin.

Barbro Grytnäs har i princip inget emot att mönstret används av Agnès B, men inte utan hennes tillåtelse.– Det är okej om jag får ersättning för mönstret och någon sorts skadestånd.De kanske inte har gjort det med berått mod.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro