ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barista på en dag

Johanna Ohlson · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Metros reporter Johanna Ohlson får en lektion i miscela, macinatura, macchina och mano av baristan Georg Möller. 

Metros reporter Johanna Ohlson får en lektion i miscela, macinatura, macchina och mano av baristan Georg Möller.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

En enkel espresso, en cappuchino aranciata och självklart en latte. På en dag gjorde jag mitt bästa för att förvandlas från reporter till barista.Egentligen är det omöjligt på en dag. Men som journalist förväntas man ha lika mycket kaffe som blod i omlopp så jag misstänkte att jag skulle vara snabblärd. Och visst. Nu vet jag att varje kaffeträd har ett enormt rotsystem, att skummet på en perfekt cappuchino ska vara en centimeter och att genvägen till snygg latte art heter tandpetare. Men en fullfjädrad barista, det är jag kanske inte än.Maskinen, malningen och ma… vad var det mer?– Miscela, macinatura, macchina och mano, mässar min mästare för dagen, Georg Möller på café Mahogny. Blandningen, malningen, maskinen och hantverket på svenska. Det är grunden till att bli en bra barista. Men det finns även detaljer att lära sig. Som att kaffet ska pressas med femton kilos tyngd, att vattnet ska rinna genom kaffet mellan 18 till 20 sekunder och att mjölken ska bli 56 grader för att toppa en perfekt latte. Att bli en bra barista kräver inte bara kunskap. Simultankapacitet är också nödvändigt. När jag klockar kaffet hjälper mästare Möller mig med mjölken. Han får vara min vänstra hand under min första och kanske sista dag som barista. Men jag misströstar inte för det. – Du har potential, säger mästare Möller innan han häller ut min latte med två centimeter för tjockt skum.

Så blir du barista

• Allt fler baristautbildningar dyker upp i Sverige. Några av de ställen som erbjuder kurser är Baristacenter och BarAkademi i Stockholm och Bartenderskolan i Göteborg. Även vissa caféer erbjuder kurser som Caffè Nesta i Malmö och Café Mahogny i Göteborg.• Kursernas längd varierar mellan 3 timmar och flera dagar. De flesta delar upp kursen i steg som kan byggas på varandra. Du kan bli allt från hemmabarista till proffs, beroende på hur många kurser du väljer. • Lönen för en barista är relativt låg men varierar beroende på arbetsplats och erfarenhet.

Karriärmöjligheter:

Jobbet är fortfarande så pass nytt i Sverige att AMS inte tittar specifikt på baristor. Men för restaurang- och cafébiträden som baristorna tillhör finns det många lediga jobb. Men, det är många som söker varje ledigt jobb och det kan vara svårt att få en fast heltidstjänst. Jobbet är säsongsbetonat och får ett uppsving på sommaren.

Tävla i kaffe

Du kanske inte bara vill bli bättre på att göra kaffe. Du kanske helt enkelt vill bli bäst. Tävlingen Barista Cup, där Sveriges bästa barista ska utses, börjar i Malmö och avgörs i Stockholm under februari.

Uttagningstävlingar:

• Malmö 13 februari. Plats: Caffè Nesta, Södergatan 22

• Sundsvall 15 februari. Plats: Café Charm, Galleria IN, Storgatan 28

• Stockholm 19 februari. Plats: Barista Fair Trade Coffee, Götgatan 67

• Göteborg 21 februari. Plats: Stadsmuseet, Norra Hamngatan 12

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro