ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn börjar allt tidigare på dagis

Anders Göransson · 18 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Fler föräldrar väljer tidig dagisstart för sina barn. Numera skrivs närmare hälften av barnen in redan som ettåringar. Bra eller dåligt – det beror på vem du frågar.I höstas var 49 procent av alla barn mellan 12 och 24 månader inskrivna på dagis och andelen ökar för varje år. Det är inte alla som jublar över den utvecklingen. Många menar att små barn mår bättre av att vara hemma med sina föräldrar under de första levnadsåren. Men enligt Folkhälsoinstitutets genomgång av forskning på området talar mycket för att en tidig dagisstart gynnar barnen.– Från 16 månader och uppåt är det en fördel. De som börjat i förskolan då har både färre beteendestörningar och bättre skolresultat, även om skillnaderna är ganska små. Däremot har vi inte någon klar bild av hur det är för barn mellan 12 och 16 månader, säger Sven Bremberg, barnexpert på Folkhälsoinstitutet.

Han betonar att myndigheten inte utfärdar några rekommendationer, utan bara redovisar kunskapsläget. Samtidigt har dagisdebatten blivit allt hetare, inte minst på grund av den nya möjligheten till vårdnadsbidrag. Därför har Folkhälsoinstitutet inlett en ny kunskapsöversyn, som ska omfatta även den allra senaste forskningen.– Och jag menar att den pedagogik som används på svenska förskolor är bra.

Foto: Ola Gustafsson
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro