ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn fick lämna hårprov – utan föräldrars samtycke

Jenny Sköld · 4 Okt 2011
Uppdaterad 4 Okt 2011

Känsliga uppgifter från tusentals barn har samlats in. Men alla föräldrar har inte godkänt sina barns medverkan. Nu får forskarna bakläxa av Datainspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Känsliga personuppgifter för tusentals barn har lämnats ut till forskare från Linköpings universitet, utan att föräldrarna lämnat sitt samtycke. Datainspektionen lämnar nu skarp kritik mot forskningsstudien, som handlar om barns hälsa. Det är en förälder till en 11-årig flicka i Linköping som lämnat in det klagomål till Datainspektionen, som inlett en granskning. Nu ger DO föräldern rätt. Enligt personuppgiftslagen måste man informera om bland annat vem som är ansvarig för insamlingen av uppgifterna, vad uppgifterna ska användas till och att de som lämnar uppgifter har rätt att få ta del av dessa och att få uppgifter rättade om de skulle vara felaktiga. Nu måste forskarna komplettera den information som lämnats till föräldrar. De måste också få bekräftat att föräldrarna till de barn som ingår i studien samtycker.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro