ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Barn förnedras i Nannyprogram"

TT · 19 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rädda Barnen kritiserar de så kallade uppfostringsprogrammen på tv.

I en uppsjö av uppfostringsprogram i tv blir barn förnedrade och skrämda av vuxna som talar över huvudet på barnen och behandlar dem som föremål.

Men barn är inga cirkusdjur som ska tränas med piskan och moroten till önskvärt beteende. Barn har rätt till respekt, anser Inger Ashing och Cecilia Modig, ordförande respektive handläggare på Rädda Barnen.

I en debattartikel i Göteborg-Posten skriver de att ett auktoritärt och odemokratiskt synsätt på barn har fått fäste i både politiken och medierna. De går till angrepp mot olika Nanny-program där föräldrar får experthjälp att uppfostra sina barn. "Barnens förtvivlade nederlag skildras i närgångna bilder", konstaterar de.

Artikelförfattarna tycker också att skolans problem i debatten nästan helt har reducerats till en fråga om ordning och om hur lärarnas auktoritet ska återupprättas."Den strävan efter demokratiska uppfostringsmetoder och respekt för barnens rättigheter som har pågått under lång tid håller på att ersättas av nyauktoritära metoder och lydnadsideal", heter det i artikeln.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro