ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn har blöjor allt längre: "Man vill vänta till barnet är redo"

Linnea Carlén · 29 Apr 2015
Uppdaterad 14 Aug 2018
Familjen Hallin från skånska Åkarp med dottern Olivia, 5, pappa Mikael, mamma Åsa och Josefine, 2, är en av många svenska familjer som brottats med blöjavvänjning.

Familjen Hallin från skånska Åkarp med dottern Olivia, 5, pappa Mikael, mamma Åsa och Josefine, 2, är en av många svenska familjer som brottats med blöjavvänjning. Foto: Privat


Barn använder blöjor allt högre upp i åldrarna. Numera uppges barn släppa taget om blöjan först vid 4 års ålder. "Jag tror att många föräldrar känner sig", säger tvåbarnsmamman Åsa till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Uppdaterad text

14 augusti 2018: En eller flera person i texten har anonymiserats på egen begäran. För mer info, kontakta [email protected]

Blöjanvändandet bland svenska barn klättrar allt högre upp i åldrarna. Att barn använder nattblöja upp till 8 års ålder är inte ovanligt, rapporterar TV4 Nyheterna.

1985 slutade barnen med blöja runt två års ålder. För varje decennium har det ökat och 2015 är siffran 4 år.

Åsa är mamma till Olivia, 5, och Josefine, 2. Hon säger till Metro att hon och maken Mikael väntade tills att äldsta dottern började prata innan de pottränade henne.

– Vi ville att hon skulle ha ett eget språk först. Hon var en väldigt osäker tjej och då kände vi att det kunde slå bakut om vi började pusha henne. Det tror jag många föräldrar känner sig i, att det är en kamp att få dem att sitta på pottan och att man då känner att man vill vänta till barnet är redo i stället.

► Japanska blöjor kan bli bränsle till ugnar

Enligt professor Anna-Lena Hellström vid Sahlgrenska akademien, som gjort en studie av barns blöjvanor, beror den sena blöjavvänjningen på att blöjorna blivit finare och betydligt bättre.

– Jag tror att vi har så bra blöjor och att vi har lärt oss att man inte kan påverka det här med blås- och tarmfunktionen. Små barn känner när de behöver kissa och bajsa och kan lära sig att kommunicera att de behöver gå på toaletten. Och de två anledningarna gör att man har anammat en livsstil där man väntar in när man tror att det är dags att sluta med blöjorna, säger Hellström till Metro.

En av orsakerna till denna förändring har sagts vara att föräldrarna skulle vara mer stressade än tidigare. Det håller Anna-Lena Hellström inte alls med om.

Snart kan ditt barn ha en ekoblöja

– Man prioriterar det man måste göra. Alla föräldrar vill vara goda föräldrar och man hittar inte på massa nytt som ska göras om man har fullt upp med det som redan ska göras, säger hon.

Åsa känner igen sig i den bilden och tror att mycket handlar om att vi är mer ute på språng än tidigare. Hon tycker samtidigt att det är viktigt att poängtera att alla barn är olika.

– Man är inte en dålig eller lat förälder för att ens barn har blöja till 3 till 3,5-års ålder. Däremot är det något som kan ta tid och då är det ibland svårt om man jobbar mycket, även om det inte är hela sanningen.

Fler äldre kan få sensorer i blöjor

Professor Anna-Lena Hellström tror inte heller att vi bör oroa oss för att blöjanvändandet kryper upp i åldrarna.

– Jag tror att det är bra om alla barn får en chans att vara utan blöja då och då, att erbjudas en potta eller en toalett om de vill. Sedan kan jag förstå att man sätter på en blöja om man åker iväg någonstans eller ska vara ute en längre period, säger hon och fortsätter:

– Men redan vid 1 eller 1,5 års ålder tycker jag att man ska ha visat barnet att mamma pappa och syskonen kissar och bajsar i toaletten.

En konsekvens av blöjanvändningen som ofta tas upp är enligt Hellström den uppenbara påverkan de har på miljön, då de flesta blöjor är klorblekta och inte nedbrytbara. Naturskyddsföreningen tipsar på sin hemsida om att i stället använda tygblöjor.

Den ökade frekvensen av förstoppning bland barn kan även ha sin orsak i långvarig blöjanvändning.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro