ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn med aids är Lennox hjärtefråga

ELISABETH BRAW/MWN · 19 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det 20 år sedan fördraget FN:s barnkonvention skrevs under. För 20 år sedan blev även Annie Lennox popikon. Numera är det aids bland barn som engagerar henne.

Efter mer än 20 år av informationskampanjer; hur kan det komma sig att det fortfarande dör så många afrikanska barn i aids?– Den som har pengar kan alltid få tillgång till medicinsk hjälp och vård. För den fattige är det annorlunda, särskilt som hälsovården i de flesta afrikanska länder är ineffektiv och underbemannad.

Vems fel är det?– Förutom krig och naturkatastrofer beror ofta kronisk fattigdom på att ledare, regeringar och ekonomiska system de senaste 200 åren inte har arbetat för människornas bästa. Vad tycker du om att Sydafrikanska ledare hävdar att Aids kan botas med naturläkemedel?– Tabo Mbekis hälsominister Manto Tshabalala-Msimang sa att aids kunde behandlas med vitaminer, vitlök, citronjuice, rödbetor och olivolja. Det är chockerande att en person på en så viktig position i samhället kan påstå något sådant.

Hur kom det sig att aids bland barn blev den viktigaste frågan för dig?– Jag deltog vid Nelson Mandelas kampanjstart mot aids 2003, och efteråt blev vi inbjudna tillsammans med honom till Robben Island, där han suttit fängslad i 27 år. Mandela beskrev hiv-aids-pan-demin som ett ”folkmord” som skördar miljontals liv, även bland kvinnor och barn. Det fick mig att vakna upp. 

Vad kan du tillföra?– Jag samlar in pengar och kan sprida information kontinuerligt, vilket inte alltid är så lätt för stora organisationer.  Vad kan barn i andra länder göra för att hjälpa till?– Det första man kan göra är att lära sig vad hiv/aids är, hur det smittar och hur det påverkar människors liv.

Du skrev din sång ”2007 Sing”, som du spelade in med 23 andra kvinnliga ­artister, till förmån för aids-behandlingskampanjen TAC. Blir det fler liknande projekt?– Det hoppas jag verkligen! Jag har många idéer om hur jag kan använda musiken för att sprida kunskap och samla in pengar för en förändring i positiv riktning.

Mycket mer måste göras

Tjugo år senare: Det har skett förbättringar för barnen men mycket arbete återstår att göraBarnkonventionen är en grund för att åstadkomma en bättre värld – en värld i vilket barnens bästa är av högsta prioritet för alla. Nu firas Barnkonventionens 20-årsjubileum, det mest ratificerade fördraget i historien vad gäller mänskliga rättigheter.Hittills har konventionen lett till stora förbättringar för barns överlevnad och utveckling, den har utökat och konsoliderat ansträngningarna för att skydda barnen, och lett till en allt större medvetenhet om vikten av att stärka barn till att delta i sin egen utveckling och skydd.Något av det mest fantastiska som uppnåtts vad gäller barns överlevnad och utveckling har varit ett minskat antal döda bland barn yngre än fem år, från 12,5 miljoner 1990 till färre än 9 miljoner 2008.Minskad barnadödlighet är ett resultat av de enorma ansträngningar som regeringar och internationella hälsomyndigheter gjort för att förebygga och kontrollera sjukdomar, öka livsmedelssäkerheten och erbjuda heltäckande tjänster. Men mycket mer måste göras för att barnkonventionens stadgar ska blir verklighet för alla barn i världen. Mer än 24 000 barn under fem år dör varje dag av orsaker som ganska som till stor del kan förhindras.Och miljontals barn, särskilt i Afrika och i Asien, saknar fortfarande tillgång till god hälso- och sjukvård, mat, utbildning, rent vatten och tak över huvudet. Ännu fler, uppskattningsvis mellan 500 miljoner och 1,5 miljard barn per år, utsätts för någon form av våld.Statistiken är en allvarlig påminnelse om det arbete som ligger framför oss. Barnkonventionen har banat väg för en konsolidering av skydd för barn som ett helhetskoncept, som erbjuder barn rätt till skydd mot våld, övergrepp, diskriminering och försummelse.Utmaningen för de kommande 20 åren blir att bygga vidare på de framsteg barnkonventionen redan uppnått och att arbeta tillsammans för att rättigheterna även ska nå de barn som i dag förnekas rätten till överlevnad, utveckling, skydd och delaktighet.

Ann Veneman Unicefs generaldirektör

klar

Artikellänk är kopierad

ELISABETH BRAW/MWN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro