ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn med Downs är inte önskvärda

Johanna Ohlson · 23 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Risken för att få ett barn med Downs syndrom ökar med åldern. Men trots att Sveriges kvinnor skaffar barn allt senare i livet har antalet barn med Downs syndrom inte ökat. Anledningen är mer fosterdiagnostik – och fler aborter. – Vi har fått mer och mer förfinad diagnostik med bättre ultraljudsteknik vilket har gjort att man upptäcker Downs syndrom tidigare. Det har lett till fler aborter, säger Karin Gotwall, på födelseregistret på Socialstyrelsen.I Danmark, där alla kvinnor erbjuds fosterdiagnostik, har Downs syndrom nästan försvunnit helt. Förra året föddes bara 26 barn med den avvikande kromosomuppsättningen, jämfört med 120 barn i Sverige.På FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, tror man att vi kommer att få se samma utveckling här.– Det är bara en tidsfråga innan det blir så i Sverige, säger Anna-Lena Krook, förbundsordförande på FUB.Hon tycker att utvecklingen skvallrar om samhällets värderingar. – Det är motsägelsefullt. Man konstaterar att människor med Downs syndrom kan leva riktigt bra liv i dag samtidigt som man beter sig som om de inte har något människovärde.

Kärleken man känner för sitt barn är ovillkorlig. Den bryr sig inte om en diagnos. Så resonerar Helena Huitfeldt med dottern Lova, 1,5 år. – Hon har gjort vår familj till en bättre familj. Hon har fått oss att se på livet på ett nytt sätt.När Helena och hennes man fick veta att barnet de väntade hade Downs syndrom bestämde de sig för att ta reda på allt om diagnosen. – Det är ett fruktansvärt beslut man ställs inför. Som det ser ut i dag får man inte tillräcklig information från sjukvården och då kan man inte fatta ett riktigt beslut. Jag tror många av dem som gör abort inte inser vad de går miste om. Helena är inte negativ till all fosterdiagnostik. För henne och hennes man var det trots allt bra att få beskedet under graviditeten. Då kunde de förbereda sig och bara glädjas när Lova väl kom. – I framtiden kanske det är möjligt att upptäcka dyslexi och adhd. Ska man masstesta blivande mammor för det också, då?

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro