ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn nekas hjälp på grund av ekonomiska prioriteringar”

Caroline Engvall · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013
Barnrättsbyrån i Stockholm hjälper utsatta barn och unga att förstå sina rättigheter. ”Barn känner ofta att de inte blir lyssnade på eller tagna på allvar. De förstår inte beslut och dokument som handlar om deras liv, var de ska bo, hur de ska må bättre”, säger enhetschefen Elin Wernquist Roberts. 

Barnrättsbyrån i Stockholm hjälper utsatta barn och unga att förstå sina rättigheter. ”Barn känner ofta att de inte blir lyssnade på eller tagna på allvar. De förstår inte beslut och dokument som handlar om deras liv, var de ska bo, hur de ska må bättre”, säger enhetschefen Elin Wernquist Roberts.  Foto: Lotta Bergseth


Metro har berättat om 18-åriga Sofia, som bollats runt mellan myndigheter utan att få rätt hjälp efter att ha varit utsatt för sexuella övergrepp. Hon är inte ensam. Vi märker att barn nekas hjälp på grund av kommunens ekonomiska prioriteringar”, säger Elin Wernquist Roberts på Barnrättsbyrån.

klar

Artikellänk är kopierad

På andra våningen ovanför en av Södermalms mest trafikerade gator är stämningen lugn. I den grå soffan innanför fönstret sitter varje dag några av Stockholms mest utsatta barn.

Barnrättsbyrån har funnits sedan 2011 och under de senaste två åren har verksamheten bland annat följt minst 15 barn och unga som har liknande historier som Sofia där barn och ungdomar har bollats runt utan att få den hjälp de har rätt till – såväl killar som tjejer.

–  I ett ärende blev en ungdom nekad hjälp efter att ha blivit misshandlad hemma, med hänvisning till att det är bostadsbrist i Stockholm, säger enhetschef Elin Wernquist Roberts.

Hon säger att det i Sofias fall blir extra tydligt hur ekonomiska skäl som låg bakom att hon inte fick den hjälp hon behövde.

–  Det är givetvis ytterst frustrerande och sorgligt, säger barnombudet Maria Soares Lindberg.

Barnrättsbyrån följer med barnen på möten och hjälper dem att förstå processer och handlingar. De har dessutom barnrättsjuristen Ida Hellrup anställd på heltid, gratis för barnen att vända sig till.

Barnrättsbyrån märker att det ofta är svårt för barn som saknar starka föräldrar eller andra vuxna omkring sig att få den hjälp de har rätt till.

I dag ställer myndigheter höga krav på barn att snabbt formulera sina problem och behov, speciellt inom rättsväsende, Migrationsverket och socialtjänsten.

–  De flesta barn och föräldrar som vi har kontakt med har försökt att söka hjälp på egen hand, men inte lyckats. Allt för ofta märker vi att barn nekas hjälp på grund av kommunens ekonomiska prioriteringar och tidsbrist hos handläggare. Men det kan också handla om brister i kunskap och bemötande, och system som är uppbyggda för vuxna, inte för barn, säger Elin Wernquist Roberts.

Barnrättsbyrån ser att många myndigheter vägrar att samarbeta med varandra.

–  Resultatet blir ett barn som ingen tar ansvar för. Vi kräver myndigheter som jobbar ihop tillsammans med barnet, istället för att barnet ska behöva springa runt. Vi har sett att det kan fungera, det finns bra verktyg för samverkan, men vi märker att det ofta handlar om enskilda kompetenta och engagerade personer som har bestämt sig för att ta ett helhetsansvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro