ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn plockar burkar på natten för att inte upptäckas

Karolina Skoglund · 15 Okt 2014
Uppdaterad 15 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

I våras träffade Metro den här kvinnan. Hon och hennes två barn in sig i ett litet rum i en tvårumslägenhet. I det andra, större rummet, bor en annan familj.  – Vi har en säng och en madrass som vi delar på. I ett kylskåp har vi lite bröd och mjölk, som vi brukar få av ett nätverk som delar ut mat. Det första året fick vi hjälp med pengar. Men nu lever vi på noll kronor och har bland annat fått hjälp av en läkare, Stadsmissionen och kyrkan för att betala hyran, säger hon.
I våras träffade Metro den här kvinnan. Hon och hennes två barn in sig i ett litet rum i en tvårumslägenhet. I det andra, större rummet, bor en annan familj. – Vi har en säng och en madrass som vi delar på. I ett kylskåp har vi lite bröd och mjölk, som vi brukar få av ett nätverk som delar ut mat. Det första året fick vi hjälp med pengar. Men nu lever vi på noll kronor och har bland annat fått hjälp av en läkare, Stadsmissionen och kyrkan för att betala hyran, säger hon.Foto: Julio C Saint’ Just

Burkplockning på natten för att inte upptäckas och ett litet rum med gasolkök och diskning på toaletten. Så ser verkligheten ut för många av de tusentals papperslösa barn som lever i Sverige, visar en ny kartläggning som Stockholm Stadsmission gjort. 

”Kan inte vara hemma. Det känns som ett fängelse. Är ute hela tiden”.

”Vi bor inte så bra. Bor i ett rum tillsammans med mamma och bror. Vi tre bor i ett rum. Det är väl tre gånger så stort som det här rummet, lite mindre kanske. Har egna sängar. Kan diska och laga mat i köket. Det bor andra i lägenheten också”.

"Hur ska man kunna tänka på framtiden, när det inte finns något nu".

Orden kommer från barn som alla lever gömda i Sverige och förekommer i Stockholm Stadsmissions rapport om papperslösa barn i Sverige, som presenterades på onsdagen.

Det finns ingen egentlig siffra på antalet papperslösa barn i Sverige. Men enligt en uppskattning från 2010 rör det sig om 2000 till 3000 barn. Samtidigt upplever Stockholm Stadsmission att de papperslösa barnen bara blir allt fler. I rapporten konstaterar man att många av barnen utsätts för fysiska och psykiska övergrepp. Många gånger har de bristfällig tillgång till utbildning samt tand- och sjukvård. De flesta växer upp i absolut fattigdom.

I intervjuer som Stockholms Stadsmission gjort med barnen uppger de hur de upplever sina liv i Sverige. Alla förmedlade en stor oro för sin framtid. Några uttryckte en stor uppgivenhet och vissa kände inte ens till varför de kom till Sverige eller var nära anhöriga befann sig.

– När vi hörde deras berättelser blev det så påtagligt. Barnen lever på ett så begränsat utrymme och under en städig känsla av hot och oro. Jag har bara läst liknande historier i Anne Franks dagbok tidigare, säger Erica Sandin, verksamhetschef i Stockholm Stadsmission som gjort några av intervjuerna. 

Alla de papperslösa familjer som Stockholm Stadsmission träffat under våren bodde inneboende, vissa med ett gasolkök på rummet och diskning på toaletten. Trots den låga standarden kunde hyran variera mellan 3000 och 5000 kronor, vilket inte sällan innebär att den som äger lägenheten i stort sett inte har några egna boendekostnader alls.

– Det är en livssituation vi knappt kan förstå. Många av barnen sover i samma sängar. Ibland kan de bo fem stycken i ett litet rum. De berättar att de störs av syskon som sparkar i sömnen. Det gör att de inte får ordentligt med sömn, säger Erica Sandin. 

Många arbetade på något sätt, de flesta med städning eller byggjobb. Alltid svart. Vissa uppgav att de plockade burkar för att för att försörja sig, men att de gör det då på nattetid av rädsla för att bli upptäckta. Inte sällan hjälper barnen till.

►LÄS MER: De papperslösa familjerna blir allt fler. 

►LÄS MER: När människor är som bäst. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro