ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn skickar kärleksbrev och teckningar till Breivik

Matilda Bjerlöw · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Ledningen på Ila-fängelset har kontaktat sociala myndigheter, eftersom Anders Behring Breivik får beundrarbrev från barn och ungdomar.

Ledningen på Ila-fängelset har kontaktat sociala myndigheter, eftersom Anders Behring Breivik får beundrarbrev från barn och ungdomar. Foto: Scanpix


På sista tiden har massmördaren Anders Behring Breivik tagit emot allt fler brev från barn. Ledningen på Ila-fängelset anser att problemet är så pass allvarligt att man tagit kontakt med sociala myndigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Personalen på fängelset har skickat bekymrade brev till barnavernet (Norges motsvarighet till Socialtjänsten), sedan Breivik har börjat få allt fler brev från minderåriga, skriver Dagsavisen.no. – Det rör sig om allt från barnteckningar till brev från politiskt engagerade ungdomar, men jag vet inte hur gamla avsändarna är, säger Breiviks advokat Tord Jordet till tidningen. Han är noga med att poängtera att även minderåriga har yttrandefrihet.

Ett av breven, ett kärleksbrev, kom från en 16-årig flicka. Och det är långt ifrån det enda beundrarbrevet han fått, både från minderåriga och vuxna.  – Han får många brev från folk som stöttar både hans politiska ideologi och själva massakern, sade psykiatrikern Terje T ørrissen under rättegången i juni.

Själv uppskattar Breivik att 90 procent av hans post kommer från människor som stöttar honom. Han har hela tiden ställt krav på att få skriva- och ta emot brev. När hans brev- och besöksförbud upphävdes i november i fjol fick han över 200 brev levererade till sig, många av dem i censurerad form.  – Och sedan dess har de kommit i en jämn ström, både från Norge och andra länder, säger advokat Tord Jordet till Dagsavisen.no.Även från barn under 18 år?– Det stämmer.

Ila-fängelset har hela tiden beslagtagit de brev som uppmuntrar till kriminella handlingar. Och nu har de alltså även slagit larm till Norges motsvarighet till Socialtjänsten. De, i sin tur, har tagit kontakt med barnens föräldrar, varpå brevskörden har minskat.

Läs också:Breivik: "Jag behandlas omänskligt"Kvinnorna som älskar Breivik

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro