ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn skiljs från sina föräldrar vid USA:s gräns – det här är bakgrunden

David Peterson · 19 Jun 2018
Uppdaterad 19 Jun 2018
Bild från ett av interneringslägren i Texas.

Bild från ett av interneringslägren i Texas. Foto: Reuters/TT


Föräldrar deporteras från USA utan sina barn. De senaste dagarna har den amerikanska presidenten Donald Trumps nolltolerans mot illegal invandring gett upphov till stora protester i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Bakgrunden är landets justitieminister Jeff Sessions order om att gripa och fängsla alla som tar sig in i USA illegalt. Tidigare skickades immigranterna i stället till flyktingförvaring i väntan på deportation.

Sedan den nya policyn blev verklighet för sex veckor sedan har omkring 2 000 barn tagis ifrån sina föräldrar, enligt det amerikanska departement för inrikes säkerhet.

Enligt det amerikanska hälso- och socialdepartementet HHS befinner sig nu totalt omkring 11 500 barn i interneringslägren men om ett par månader skulle det kunna röra sig om uppemot 30 000 barn, rapporterar The Washington Examiner.

Bilder från ett läger vid gränsen till Mexiko visar barn och vuxna instängda i stora burar.

Vad händer med barnen?

I ett ljudklipp som nyhetssajten Propublica har kommit över från den amerikanska gränsbevakning hörs barnen gråta och ropa efter sina föräldrar. I klippet hörs också en gränskontrollant som säger: Vi har en orkester här. Det som saknas är en dirigent.

Samtidigt rapporterar The New York Times om att föräldrar deporteras utan sina barn. Enligt tidningen ges föräldrar i den situationen två val. Om de har någon släkting i USA kan den personen ta över ansvaret för barnet eller så kan barnet flygas hem till förälderns land där barnet tas omhand av myndigheter innan det lämnas över till föräldern.

Vad säger Donald Trump?

Det är demokraternas fel att barnen slits från sina föräldrar, menar Donald Trump i ett inlägg på Twitter. Enligt presidenten är lägren ett resultat av att demokraterna tidigare varit ineffektiva när det gäller gränskontroll.

Trump skriver också att barnen används som ett verktyg av de värst kriminella i världen som vill ta sig in i USA.

På en presskonferens i måndags fick USA:s minister för inrikes säkerhet, Kirstjen Nielsen, frågor om hur barnen behandlas i lägren.

– Vi har hög standard. Vi ger dem mat och vi ger dem utbildning och vi ger dem mediciner. Det finns videor och tv-apparater, sa hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro