ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn till utrikesfödda utsätts för flest brott

Johan Mårtensson · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

Ensamstående föräldrar och barn till utrikesfödda är mest brottsutsatta. Det visar en ny rapport Nationella trygghetsundersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild

För personer med utrikesfödda föräldrar har utsattheten dessutom ökat.

– I den gruppen ser vi en ökning från drygt 9 procent år 2005 till nästan 16 procent år 2012. Samtidigt har utsattheten minskat i andra grupper, säger Thomas Hvitfeldt, utredare på Brottsförebyggande rådet .

Nationella trygghetsundersökningen bygger på intervjuer med cirka 13 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brottsförebyggande rådet . Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, upplevda trygghet och förtroende för rättsväsendet.

Av de som är ensamstående med barn uppger 15 procent att de utsattes för misshandel, hot, personrån, sexualbrott, bedrägerier eller trakasserier under 2012.

Även personer som bor i lägenhet sticker ut. Drygt 14 procent uppger att de utsattes för något av dessa brott ifjol.

– Även om utsattheten för brott mot enskild person gått ner något bland ensamstående föräldrar och personer som bor i lägenhet, så ligger den konstant högre än utsattheten i andra grupper. Det gäller under hela mätperioden 2005–2012, säger Åsa Irlander, utredare på Brå.

För samtliga deltagare i undersökningen är siffran 11 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro