ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barn tvingades fly vid dödskjutning – därför vill mordmedhjälpare frias

Karl Enn Henricsson · 3 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019
Ett sällskap i ett garage i Älvsjö besköts med automateld och en person dödades.

Ett sällskap i ett garage i Älvsjö besköts med automateld och en person dödades. Foto: Polisen


Vid en dödsskjutning i ett garage fick en pojke fly för sitt liv. En man dömdes för medhjälp till mord och mordförsök, men nu vill han frias helt. Att hans DNA fanns i flyktbilen förklarar han med att han i stort sett dagligen har kontakt med stulna bilar.

klar

Artikellänk är kopierad

På eftermiddagen den 15 augusti 2017 parkerade ett sällskap en bil i ett garage i Älvsjö i södra Stockholm. En person beväpnad med automatvapen klev ur en vit Toyota och öppnade eld.

En man, som kan kopplas till en kriminell gruppering, sköts ihjäl med tio skott. En annan man träffades i benet. Ytterligare en man och en pojke i 10-årsåldern fick fly, men klarade sig oskadda.

I närheten av brottsplatsen fick personal gömma förskolebarn i ett förråd.

Livnär sig på att stjäla bilar

En man i 30-årsåldern dömdes i december för ett fall av medhjälp till mord och tre fall av medhjälp till försök till mord. Straffet blev fängelse i tolv år. Tingsrätten pekade på att hans DNA hade hittats i den vita flyktbilen, men rätten ansåg att det inte var klarlagt att han hade hållit i själva mordvapnet.

Mannen har hela tiden nekat till brott, och har nu överklagat domen. Mannen vill i första hand frias helt. ”DNA går inte att tidsbestämma och det framgår inte heller av de aktuella spåren hur de har avsatts”, skriver advokaten i överklagandet. Vidare heter det att mannen vid något tillfälle måste ha varit i kontakt med bilen. ”NN lever i en kriminell miljö och han livnär sig normalt på att stjäla bland annat bilar, motorcyklar och båtmotorer”, går att läsa i dokumenten.

Åklagaren vill att straffet skärps

Mannen har berättat att han i stort sett dagligen har kontakt med stulna bilar men ”inte har något särskilt minne” av den aktuella bilen.

Advokaten menar dessutom att det inte finns något som knyter mannen till gärningen, eller att han för den delen skulle ha något motiv.

Men även åklagaren vill att domen ändras och att hovrätten dömer mannen för mord, försök till mord i tre fall och grovt vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro