ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnbarn till ökänd homofobisk pastor vill arbeta för ökad tolerans

Mathias Gerdfeldter · 5 Nov 2013
Uppdaterad 5 Nov 2013
Megan Phelps-Roper, 27, bröt 2012 med Westboro Baptist Church. den extrema sekt som hade fostrat henne sedan födseln.

Megan Phelps-Roper, 27, bröt 2012 med Westboro Baptist Church. den extrema sekt som hade fostrat henne sedan födseln. Foto: Getty Images


För knappt ett år sedan lämnade systrarna Megan och Grace Phelps-Roper den kontroversiella kristna sekten Westboro Baptist Church. Systrarna reser nu runt i Nordamerika i ett försök att bygga tolerans mellan olika religioner – och HBTQ-rörelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Megan vid en av sektens demonstrationer, från 2006. Megan var då 20 år gammal.
Megan vid en av sektens demonstrationer, från 2006. Megan var då 20 år gammal.Foto: Getty Images
Megans syster Grace, som lämnade sekten tillsammans med sin syster. Här syns hon på en av sektens demonstrationer, från 2006. Grace var då 13 år gammal.
Megans syster Grace, som lämnade sekten tillsammans med sin syster. Här syns hon på en av sektens demonstrationer, från 2006. Grace var då 13 år gammal.Foto: Getty Images
Megan tillsammans med sin mamma, Shirley Phelps-Roper. Shirley tillhör fortfarande sekten. Då Megan lämnade sekten accepterade hon samtidigt att aldrig träffa sin mamma eller övriga familj igen.
Megan tillsammans med sin mamma, Shirley Phelps-Roper. Shirley tillhör fortfarande sekten. Då Megan lämnade sekten accepterade hon samtidigt att aldrig träffa sin mamma eller övriga familj igen.Foto: Getty Images
Megan var innan hon lämnade sekten ansvarig för dess kampanjer i sociala medier.
Megan var innan hon lämnade sekten ansvarig för dess kampanjer i sociala medier.Foto: Getty Images

För fyra år sedan började Megan och Grace Phelps-Roper, i dag 27 respektive 20 år gamla, att ifrågasätta sin egen uppväxt inom sekten Westboro Baptist Church (WBC), och dess syn på världen.

– Det var alltid ”allt eller inget”, berättar Megan i en öppenhjärtig intervju för den kanadensiska tidningen The Globe and Mail. Det är WBC mot resten av världen. Och resten av världen är ond.

Westboro Baptist Church, WBC, med systrarnas morfar pastor Fred Phelps spetsen, har gjort sig världskända genom högljudda protester mot homosexualitet, med bland annat hatmanifestationer vid begravningar för homosexuella personer, samt amerikanska soldater. Soldaternas död anser sekten vara Guds straff mot att USA har börjat tillåta samkönade äktenskap. Medlemmarna har dessutom uttryckt sig starkt fientligt mot judar och judiska organisationer.

Sekten har dessutom ett särskilt hat för Sverige, mycket på grund av våra lagstiftade rättigheter för HBTQ-personer. Den var även oerhört kritisk till den uppmärksammade domen mot den svenske pastorn Åke Green. Sekten sprider hatpropaganda mot Sverige på den egna hemsida ”God Hates Sweden”.

Vändningen kom för Megan, som då var ansvarig för sektens kampanjer i sociala medier, bland annat Twitter, kom i kontakt med den judiske bloggaren David Abitbol, som bland annat driver bloggen Jewlicious.

David Abitbol började klarlägga absurditeten i WBC:s syn på judendom och homosexualitet, och sakta men säkert insåg Megan, och hennes syster Grace, att de faktiskt själva inte kunde stå för vad deras sekt, och familj, predikade.

– Efter ett tag insåg vi saker som fick oss att börja fundera: ”Vänta lite, det här stämmer ju inte,” förklarar Megan.

Det tog flera år att bearbeta den inre konflikten, men i november förra året bestämde sig till slut Megan och Grace för att det var dags att ta farväl av sin familj. När beslutet väl var taget fanns ingen återvändo. Deras familjehem sedan födseln gjorde klart att om de lämnade sekten, skulle de aldrig mer få återvända.

– Det var den svåraste dagen i våra liv, säger Grace.

– Vi var livrädda efter att ha åkt därifrån, berättar Megan. Jag fruktade att vi skulle hamna i helvetet. När vi åkte runt i bilen trodde jag att Gud skulles träffa och döda oss.

Numera saknar systrarna ett fast hem, utan reser runt i USA och Kanada för att upptäcka den värld som de hela sitt liv har fått höra är ond och enbart full av synd.

– Inom WBC känns det som att du vet allt. Du vet vad som är rätt och fel, säger Megan.

– Men nu kan vi inte vara säkra på någonting, fyller Grace i.

De känner också att de har ett ansvar att försöka gottgöra den skada de åstadkom mot andra människor under sin tid i sekten. Bland annat har de föreläst på flera judiska sammankomster om vikten av religiös tolerans.

Systrarna har dessutom sträckt ut en hand till HBTQ-rörelsen. Jeff Chu, en kristen HBTQ-aktivist, besökte WBC och träffade Megan och Grace under arbetet med en bok om att leva som troende kristen och homosexuell.

– Jag blev förvånad när Megan ett år senare ringde upp mig för att berätta att hon hade lämnat sekten. De besökte mig och min make och vi gick på en gudstjänst tillsammans – något jag aldrig trodde skulle hända, berättar Jeff Chu för The Globe and Mail.

Även om de ännu inte har helt klart för sig vad de vill göra av sin nyfunna frihet och oskrivna framtid, är systrarna ense om att de vill ägna sig åt att göra något gott för världen.

– Jag har ingen aning [om framtiden], men jag vet att jag vill göra gott, och ha empati. Även om vi alltid menade väl [med sektens manifestationer], sårade vi många människor, säger Megan.

Megan och Grace har det senaste året fått flera lukrativa erbjudanden om bokkontrakt och tv-framträdanden, men insisterar på att de inte tänker nappa på en sådan idé.

– Vi vill inte använda vårt förflutna för att tjäna pengar. Vi avskyr den tanken, säger Megan.

►Läs mer: ”Konverterade” till heterosexuell – ledde anti-gay rörelse – kommer nu ut igen

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro