ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnbarnsbluffarna lurar äldre på pengar – riktigt fult”

Karl Enn Henricsson · 5 Jan 2018
Uppdaterad 5 Jan 2018
Flera äldre kvinnor har drabbats av bluffande "barnbarn" i Södermanland. Arkivbild.

Flera äldre kvinnor har drabbats av bluffande "barnbarn" i Södermanland. Arkivbild. Foto: TT


En äldre kvinna blev uppringd av en person som påstod sig vara hennes barnbarn. Uppringaren påstod sig behöva pengar för att bärga sin bil, och kvinnan lånade ut sitt bankkort. Under den senaste tiden har en rad äldre kvinnor i Sörmland anmält att de utsatts för bluffande barnbarn”.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan, som är i 90-årsåldern, har polisanmält att hon nyligen blev uppringd av en person som utgav sig för att vara hennes barnbarn. Uppringaren påstod att hon hade problem med bilen och behövde pengar till bärgningen, skriver Katrineholms-Kuriren.

Kvinnan gick med på att hjälpa till. ”Barnbarnet” meddelade då att en vän till henne skulle komma förbi och hämta bankkortet, och att koden kunde lämnas direkt över telefonen. Men då bankkortet inte lämnades tillbaka fick kvinnan hjälp av en anhörig att spärra kortet. Det är oklart om några pengar plockades ut från kontot, skriver tidningen.

– Det är riktigt fult att de spelar på dessa kvinnors godhet, säger Peter Göransson, kommissarie vid polisen i Katrineholm till Katrineholms-Kuriren.

I mitten av december ska ytterligare tre kvinnor i 85-årsåldern ha utsatts för liknande bedrägerier eller försök, skriver tidningen vidare.

Under förra året anmäldes omkring 50 fall, där tillvägagångssättet var liknande, i de norra delarna av Södermanlands län, enligt SVT.

I en del fall har äldre personer blivit av med tiotusentals kronor, rapporterar kanalen och hänvisar till ett pressmeddelande från polisen. Hälften av de drabbade har varit 90 år eller äldre. Polisen uppmanar främst äldre personer att inte lämna ut sitt kort eller pinkod till någon, och även inte släppa in vem som helst i sin bostad.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro