ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Barnen bestämmer allt mer

Leif Oldenburg · 29 Maj 2011
Uppdaterad 29 Maj 2011
Alvin Landin, 4, med mamma Josefin och Vilgot, 1.

Alvin Landin, 4, med mamma Josefin och Vilgot, 1. Foto: Lotta Bergseth


Ny undersökning om barns inflytande. Expert: Stressade föräldrar orkar inte ta konflikten.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnen får allt större inflytande i familjelivet. I förra veckan publicerade Metro Stena Lines resebarometer som visade att sju av tio föräldrar låter barnen påverka familjens semesterplaner. I dag visar en färsk undersökning från PFM Research att fyra av fem barn påverkar vilka skor föräldrarna köper till dem, detta med följden att  22 procent av barnen klagar över att skorna är för små, enligt samma undersökning. – Många föräldrar är stressade och för att slippa konflikter blir det ibland såhär, säger familjepedagogen Mia Berggren, som även hon märkt av att allt fler barn får vara med och påverka beslutsprocessen hemma. – Det gäller att föräldrarna är medvetna om att det är bra med inflytande men det är inte barnen som ska bestämma, säger Mia Berggren. En undersökning från Norge visade för några år sedan att sex av tio småbarnsföräldrar låter barnen bestämma vad familjen äter till middag. – Det är helt okej att man sitter och diskuterar beslut med barnen men ska fyra- eller femåringar bestämma middagen så blir det ju säkert köttbullar och köttfärssås varje dag och då måste man styra upp som förälder, säger Mia Berggren.

Alvin är centrum i universum

Fyraåriga Alvin Landin är, enligt mamma Josefin Landin, i den åldern när han tycker att han är universums centrum. – Viktigare saker bestämmer vi men han kan till exempel få bestämma vad han ska ha på sig, säger Josefin Landin. Hon berättar att de får fixa och trixa lite. – Om han säger att han har bestämt sig för att inte klä på sig så kan man lägga fram två tröjor och säga att han får bestämma vilken han ska ha, det brukar fungera, säger Josefin Landin.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro