ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen bjuds på öl i julkalendern – nu anmäls den: Direkt olämpligt

Aron Andersson · 10 Dec 2015
Uppdaterad 10 Dec 2015

Foto: TT / Montage


I flera avsnitt av årets julkalender dricker barnen öl. I ett avsnitt säger Erik Haag att den tyvärr” är alkoholfri. Nu anmäls SVT för att göra alkoholreklam.

klar

Artikellänk är kopierad

I en anmälan till Konsumentverket står det att alkoholkonsumtionen i årets julkalender ”Tusen år till julafton” är att jämställa med alkoholreklam.

”Är det inte direkt olämpligt att servera barn öl och sedan beklaga sig för barnen att den är utan alkohol. Därmed säger man till barnen att det vore bättre att den innehöll alkohol och därmed gör man reklam för alkohol. Jag fick förklara för mina barn i går att barn inte får dricka öl”, skriver anmälaren.

►LÄS MER: Hur vass är du på gamla julkalendrar?

​Anmälaren är Per-Gustaf Blom, 48, och när Metro ringer upp honom utvecklar han kritiken.

– Jag hänvisar till alkohollagen som säger att man inte får uppmuntra minderåriga att dricka alkoholhaltiga drycker. Detta är public service så det kändes jättekonstigt. 

Han motsätter sig framförallt en scen där Erik Haag säger till barnen att det ”tyvärr” är alkoholfri öl de får dricka.

Men årets julkalender gör en historisk beskrivning av hur det såg ut förut, går det inte att se inslagen i den kontexten?

– Jo, men det är små barn som tittar och följer julkalendern, framför frukost. De kanske inte har föräldrar nära som kan förklara. En vuxen förstår kontexten men jag kände att jag för min sjuåring var tvungen att förklara ganska tydligt varför de får dricka öl.

Borde programmet förklarat detta tydligare, eller inte ha med scenerna alls?

– Jag känner att man inte behöver visa så tydligt hur det var förr i tiden. Det känns inte relevant att visualisera det på det sättet. Det måste inte vara så övertydligt. De kan undanhålla vissa saker.

►LÄS MER: Storpublik för julkalendern

SVT håller inte med om kritiken och Lisa Andrae, projektledare för programmet, svarar via mejl:

”I vår historia har det förekommit mycket alkohol och det gjordes ingen skillnad mellan barn och vuxna. Alkohol skulle i princip kunna förekomma i samtliga avsnitt. Men vi har valt ut ett par epoker där vi tycker det är relevant att berätta om det och låta barnen reflektera, till exempel vikingatiden och 1700-talet. I programmet framgår tydligt både att det är alkoholfri öl och att Eriks kommentar är ett skämt.”

►LÄS MER: Haag svarar på julkalender-kritiken

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro