ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen blir modeller – för att försörja familjen

Jenny Sköld · 5 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att skicka småbarn till modellskolor och stora skönhetstävlingar har blivit större än någonsin i lågkonjunkturens USA. Ofta är det ett sätt att få familjens ekonomi att gå runt, enligt företrädare för branschen.När tiderna blir svåra tillgriper föräldrarna alla de resurser de har för att dra in lite extrapengar. Det märks på barnagenturer i Los Angeles och New York, som fått ta emot en boom av ansökningar de senaste åren.– Vi får mer samtal från arbetslösa föräldrar som vill dryga ut familjens inkomster, säger Charlie Winfield på den New York-baserade modellagenturen Funnyface till tidningen Wall Street Journal.Funnyface har sett en 50-procentig ökning av antalet ansökningar till sin barnavdelning de senaste tre åren. Sajten TheCuteKid.com, där föräldrar kan lägga ut bilder på sina barn, som sedan bedöms av en jury, har fördubblat antalet medlemmar jämfört med förra året. Samma trend gäller skönhetstävlingar och modellskolor för barn runtom i USA.

Advokaten och fembarnsmamman Natacha Andrews ser sin 4-åriga dotters modellkarriär som ett sätt att tjäna in pengar till collegestudier senare i livet.– Jag vet andra som sparat pengar på det här sättet. Jag vill göra det mesta möjliga med de resurser vi har, säger hon till Wall Street Journal.Samtidigt har modelljobben blivit färre under lågkonjunkturen och konkurrensen mellan barnen större – vilket innebär att fler blir ratade och "misslyckas" med att dra in några pengar till familjens kassa.En annan faktor som drivit på utvecklingen är trenden med amerikanska dokusåpor, där barn tävlar i skönhet. I USA har shower som "Toddlers and Tiaras" och "Little Miss Perfect", som följer barnen även i vardagslivet, blivit populära. Modellkarriären ses som ett sätt att bli "kändis". Trenden i USA tycks inte ha gett några avtryck i Sverige.– De år jag jobbat här har det varit ett jämnt flöde, säger Kamilla Persson, bokare på modellagenturen Sweden models.Hon har tidigare jobbat som modellbokare på en agentur i USA.– Där är det hysteriskt, med stora skönhetstävlingar där barn blir sminkade och fixade. Det existerar inte i Sverige. Här tar vi emot alla som anmäler sig. Det ska mer vara som en kul grej, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro