ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen evakueras från utsatt skola?

Lasse Ekstrand · 7 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Föräldrar till dagisbarn på förskolan Karlavagnen i Gröndal har tröttnat på politikernas och skolledningens löften om förbättringar och önskar istället flytta barnen till andra förskolor. Gröndalskolan, där förskolan Karlavagnen är inrymd, ligger ett stenkast från den starkt trafikerade Essingeleden, och sedan mätningar av luftkvaliteten i och omkring leden gjordes i vintras har oron för barnens hälsa ökat. Föräldrarnas förtroende för hyresvärden SISAB som bär ansvaret för ventilationen i Gröndalskolans lokaler är dåligt.

FICK BREVPå torsdagen fick föräldrarna till dagisbarnen på Karlavagnens avdelningar Solen och Månen ett brev från Barn- och utbildningschefen Gunnel Enström vid Liljeholmens stadsdelsförvaltning, där hon redogör kommunens planer. I brevet framgår att en evakuering av förskolan Karlavagnens verksamhet kan komma att ske under senhösten eller till årsskiftet 2006-2007. Som första åtgärd vill Enström ”med alla medel påskynda de åtgärder som utförs av SISAB”, skriver hon i utskicket. Gunnel Enström har i tidigare samtal med oroliga föräldrar medgivit att det bästa vore att flytta hela Karlavagnens dagisverksamhet. För närvarande undersöks möjligheterna att flytta in i en lokal i de centrala delarna av Gröndal.ÖKADE ORON Bakgrunden till den ökade oron för barnens hälsa är en rapport om luftkvaliteten i området kring Gröndalskolan som gjordes i vintras. Den visade på farligt höga halter av kvävedioxid från bilavgaser samt PM10-partiklar som frigörs när dubbdäck slits på torra vägbanor. Rapporten ledde till att en av barnens uteplatser nära Essingeleden omedelbart stängdes och att barnen istället fick vistas på Gröndalskolans gård där luftkvaliteten är något bättre. Trängselavgifterna har medfört att Essingeleden belastas ytterligare och detta oroar föräldrarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Lasse Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro