ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen får föräldrar att återvinna mer

Matilda Bjerlöw · 18 Mar 2013
Uppdaterad 18 Mar 2013
Barnen får föräldrar  att återvinna mer Förra året återvanns 1 000 ton mer kartonger än året innan, mycket tack vare de 61 000 skolbarn som var med i tävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. 4A på Lundskolan i Järfälla blev med sin 95-procentiga återvinningsgrad bland de bästa i landet. Här är Christina Sotiropoulos, Elvis Sorner, Gustav Andersson och Linn Westerståhl.

Barnen får föräldrar att återvinna mer Förra året återvanns 1 000 ton mer kartonger än året innan, mycket tack vare de 61 000 skolbarn som var med i tävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. 4A på Lundskolan i Järfälla blev med sin 95-procentiga återvinningsgrad bland de bästa i landet. Här är Christina Sotiropoulos, Elvis Sorner, Gustav Andersson och Linn Westerståhl. Foto: Marie Kjellander


Vi svenskar ligger långt under Europasnittet när det kommer till att åter-vinna kartonger. Men det här vill Tetra Pak och WWF, med barnens hjälp, ändra på.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tror att många vuxna jobbar så mycket att de inte hinner tänka på återvinning, säger Elvis Sorner, 10, från Järfälla.

Han går i 4A på Lundskolan och i vintras var hela klassen, liksom 61 000 and­ra barn i Sverige, med i tävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. Under två veckor fick de i uppdrag att räkna alla dryckeskartonger hemma, och skriva ner hur många av dem som återvanns och hur många som slängdes i brännbart.

Protokollen lämnades sedan in till NO-fröken Åsa ­Ericsson som räknade ut ett återvinningssnitt – imponerande 95 procent – som hon skickade in till arrangörerna Tetrapak och Världs­naturfonden (WWF). 

– Visst fanns det de som sa ”Va? Ska vi göra det här i två veckor? Mina föräldrar återvinner ju ingenting”, men de lyckades ändå få dem att göra det. Jag tror att tävlingen har fått upp ögonen hos flera barn och familjer, säger Åsa Ericsson.

Och barnen håller med:

– Jag tror att mina föräldrar tänker mer på det nu. Kanske att mamma tänker att det är skandal nu när hon har fått veta att vi svenskar är så dåliga på att sortera mjölkpaket, säger Gustav Andersson.

Varför tror ni att så många vuxna är så dåliga på att återvinna sina kartonger?

– Kanske för att man inte får pengar, som för flaskor och burkar. Det borde man få för kartonger också, föreslår Linn Westerståhl.

”Många glömmer”

Svenskar återvinner 73 procent av alla metallförpackningar och 90 procent av alla glasförpackningar. Men när det kommer till juice- och mjölkpaket är vi ganska usla, jämfört med Europa.

– Många glömmer bort att återvinna sina kartonger och känner sig osäkra på om det verkligen är rätt för miljön, det finns helt enkelt många myter, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak.

År 2011 återvann vi bara 23,7 procent (jämfört med Europasnittet 37), det ökade till 29 procent 2012, tack vare en ny återvinningssatsning. 

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro