ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Barnen har gett mig ett särskilt uppdrag"

Ulrica Widsell · 18 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
lara Otunnu utnämndes officiellt till ombudsman för världens barn i måndags vid ceremonin för World´s children´s prize på Gripshols slott i Mariefred.  

lara Otunnu utnämndes officiellt till ombudsman för världens barn i måndags vid ceremonin för World´s children´s prize på Gripshols slott i Mariefred.  


klar

Artikellänk är kopierad

BARNOMBUDSMAN. Ugandiern Olara Otunnu är världens första ombudsman för Jordens barn. Miljontals barn världen över har röstat fram honom genom barnjuryn för World´s Children´s Prize.– Jag känner mig väldigt hedrad och rörd och ödmjuk inför att det är ett stort ansvar. Jag ska kämpa för barns rättigheter, på uppdrag av barnen, med barnen, i barnens namn. Det är en väldigt unik roll.

Varför valde de dig, tror du?– Jag vet inte. Jag blev överaskad. Men delvis beror det nog på på min tidigare roll i FN. Barnen vill att en vuxen ska föra deras talan och föra fram deras idéer och behov. Jag vill ta det på störta allvar och kommer att göra allt jag kan för att engagera barnen och samarbeta med dem i detta.

Vilken är den viktigaste frågan för dig att ta tag i nu?– Barnen har gett mig ett särskilt uppdrag. De vill att jag under de närmaste två åren ska fokusera på flickors rättigheter och flickors situation, särkilt flickor i konfliktområden.

Hur ska de skyddas?– Flickor används också som barnsoldater och som spioner och de får laga mat. Antalet flickor som förs bort och används som sexslavar av stridande grupper ökar. Flickor diskrimineras när det gäller utbildning och tidiga, påtvingade arrangerade äktenskap. Flickor utsätts för misshandel och sexuellt våld. Flickor är extra sårbara.

Vad var det sörsta ni åstadskom för att hjälpa barn i krigsområden under din tid i FN?– Att vi fick med barnens situation på säkerhetsrådets agenda. Men det absolut största och historiska var resolutionen 1612 från 2005 och att vi skapade en makanism för att säkerhetsställa att den följs. Det finns en lista över konkreta brott mot barn och ansvariga ska namnges och hängas ut och de ska tvingas vidta åtgärder för att förbättra barnens situation.

Du växte upp i Uganda. Hur var det?– Jag var barn innan Idi Amin och det var väldigt annorlunda mot dagens Uganda. Det var fred. I dag har det varit ett totalt sammanbrott och krig, skolorna är förstörda, barnen är förstörda. Idi Amin-perioden påverkade mig politiskt och mitt engagemang. Jag var inblandad i kampen mot Idi Amin.

Vad kan bäst hjälpa barn i konfliktområden?– Skolor och lika möjlighet för utbildning för pojkar och flickor. Och vi måste använda alla bra metoder vi känner till för att hela barn som varit med om traumatiska upplevelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro