ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen tipsade polisen med teckningar – fortkörare åkte fast

Fredrik Samuelson · 27 Nov 2018
Uppdaterad 28 Nov 2018
Barnen på Hyttans förskola i Vattholma ritade teckningar och ville att polisen skulle komma förbi för att ta fast fortkörare, berättar förskolechefen Susanne Solander.

Barnen på Hyttans förskola i Vattholma ritade teckningar och ville att polisen skulle komma förbi för att ta fast fortkörare, berättar förskolechefen Susanne Solander. Foto: Hyttans förskola


Barnen reagerade på att flera körde för fort förbi förskolan. Då skrev de ett brev med teckningar till polisen för att beskriva situationen. Resultatet: Polisen kom förbi två gånger och tog fortkörare.

klar

Artikellänk är kopierad

Förbi Hyttans förskola i Vattholma, norr om Uppsala, går en väg som har hastighetsbegränsningen 40 kilometer i timmen, utom vid förskolan, två andra förskolor och en skola där det är högst 30.

Trots det har det återkommande varit bilar, bussar och lastbilar som kört för fort.

– Vi har pratat om att man bara får köra 30 kilometer i timmen utanför och de äldre barnen är medvetna om det, säger förskolechefen Susanne Solander.

För två veckor sedan reagerade flera barn extra tydligt när en lastbil körde förbi.

– Barnen reflekterade själva och sa: ”Åh, vad fort den kör. Så där fort får man inte köra”.

Polisen kom förbi två gånger – och tog fast fortkörare

En pedagog fick idén att barnen skulle skriva till polisen och de bifogade flera teckningar på fordon för att beskriva situationen. En vecka senare – på eftermiddagen förra måndagen – kom en polisbil till förskolan och genomförde hastighetskontroller.

– Det var lite mörkt ute och många barn hade redan hunnit gå hem. Poliserna kom in och sa att de hade tänkt komma förbi tidigare men inte haft möjlighet då de fått en utryckning och att de skulle komma tillbaka, säger Susanne Solander.

Vid 07.15-tiden i fredags morse kom polisen förbi förskolan igen och gjorde både hastighets- och nykterhetskontroller. Totalt togs flera fortkörare, varav en var nära att förlora körkortet, som också Expressen har berättat.

Polisen: ”Vi tackar barnen i Vattholma för det fina tipset”

Barnens teckningar lades på måndagen ut på polisen i Uppsala läns Facebooksida där polisen skrev:

”Det kom ett tips till polisen: ‘Vi har en väg utanför vårat dagis. Den vägen har en hastighetsskylt på max 30 km/h. Dom bilarna och bussarna som kör utanför tycker vi kör för fort’. Barnen i Vattholma ritade och berättade om att det finns förare som inte håller hastighetsbegränsningen utanför förskolan. De önskade att polisen skulle komma dit så att bilarna skulle köra saktare, vilket en patrull gjorde förra veckan efter att de fått brevet. Trafikkontrollen resulterade i hastighetsöverträdelse och böter samt att en förare var mycket nära gränsen att bli av med körkortet. Alla som kontrollerades var glädjande nog nyktra. Vi tackar barnen i Vattholma för det fina tipset”.

Kontrollerna har gett resultat

På tisdagen visade personalen på förskolan upp polisens inlägg.

–  Barnen blev jätteglada och sa: ”Men titta, där är min teckning!”, säger Susanne Solander.

Och polisens kontroller har gett effekt.

– Dels har vi märkt att föräldrar dragit ner på hastigheten och att bilister tar mer hänsyn men det finns mer att göra. Vissa kör fortfarande för fort, speciellt mellan klockan 11 och 13 på dagarna då det är transporter till affären. Även andra företagsbilar och bussar kör väldigt fort och det har vi sagt till polisen.

Barnens teckningar till polisen. Foto: Hyttans förskola
Barnens teckningar till polisen. Foto: Hyttans förskola
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro