ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen utsätts för gifter på förskolan

Tobias Sahlén & TT · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

Landets förskolor är fyllda med kemikalier och gifter som barnen leker med. Naturskyddsföreningen förvånas över den okunskap som råder på förskolorna. Det rapporterar SVT. På förskolan Pingvinen i Nacka arbetar man dock medvetet med att säkra barnens saker från gifter.

klar

Artikellänk är kopierad

” Förskolornas leksaker ser mycket annorlunda ut i dag än när jag var liten. Nu leker barnen med mycket mer prylar och saker som inte är leksaker som till exempel mobiltelefoner, elektronik och gamla datorer,” säger Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson.
” Förskolornas leksaker ser mycket annorlunda ut i dag än när jag var liten. Nu leker barnen med mycket mer prylar och saker som inte är leksaker som till exempel mobiltelefoner, elektronik och gamla datorer,” säger Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson.Foto: TT

Naturskyddsföreningen har gjort en inventering på 129 förskolor i 41 kommuner med syftet att kartlägga vilka miljögifter som barnen riskerar att utsättas för, och hur medvetna förskolorna och kommunerna är om problemen. Och enligt ordförande, Mikael Karlsson, är de förvånade av resultatet.

– Vi hittade faktiskt inte en enda förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljön, säger han.

En förskola som dock vet om riskerna är Pingvinen i Nacka.

– Vi gör skyddsronder med fokus på barnens leksaker och härkomst, säger Kicki Sahlin på förskolan Pingvinen. 

På många förskolor hittade Naturskyddsföreningen bland annat gamla bildäck, plastmadrasser och avlagd elektronik. Detta trots att bildäck kan innehålla cancerframkallade polyaromater och avlagd elektronik kan innehålla en rad skadliga miljögifter.

– Det här är ett allvarligt problem. Det handlar om miljön där våra yngsta barn vistas en stor del av sin vakna tid, säger Mikael Karlsson.

Kemikalieinspektionen har för TT:s räkning tittat på Naturskyddsföreningens rapport och kommit fram till att riskerna för barnen dock är små eller mycket små. 

– Samtidigt kan man inte utesluta att det finns risker med kemiska produkter. Barn är mer utsatta än vuxna, de kryper på golv, tuggar på saker samtidigt som deras kroppar utvecklas, säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén & TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro