ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnen vill störta regimen

Elisabeth Braw · 28 Sep 2011
Uppdaterad 28 Sep 2011
”Ner med regimen.” Skolpojkar i Hawleh City med porträtt av president Bashir al-Assad.

”Ner med regimen.” Skolpojkar i Hawleh City med porträtt av president Bashir al-Assad. Foto: ICC


Syriens president Bashir al-Assad har skickat in soldater för att kuva landets rebeller. Men kommer hans soldater även att skjuta på barn? Skolan har precis börjat och nu protesterar även Syriens skolbarn mot regimen.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnen hoppar triumferande på bilder av presidenten. Några sliter sönder de enorma porträtten samtidigt som de skanderar regimkritiska slagord. Detta är Syrien, där skolorna just har börjat för terminen. Det har de gjort på ett tumultartat sätt. I Damaskus och flera andra städer har föräldrar vägrat att skicka sina barn till skolan för att de ansett det för farligt. – En del föräldrar har bestämt sig för att bojkotta skolan, berättar Razan Zaitouneh, advokat i Damaskus, för Metro. – Och i vissa skolor protesterar barnen mot regimen. De skriker slagord som ”vi tänker inte plugga innan regimen har avsatts”. I en skola har barnen till och med vänt på bilder på presidenten. Enligt Al Arabiya, den Dubaibaserade tv-kanalen, har upp emot 60 procent av eleverna bojkottat skolan, och i stället gett uttryck för spontana protester. En del har bränt Baathpartiets officiella undervisningsböcker. Protesterna har lagts ut på Youtube. – Ögonvittnen har sett skolbarn protestera, men vi har ännu inte kunnat slå fast hur många det rör sig om, eller om några har gripits, säger Nadim Houry, analytiker stationerad i Beirut för Human Rights Watch. Även om många skolbarn går i skolan som vanligt är den nya ”barnrevolutionen” inte särskilt bra för president Assad. – Fram till nu har man inte upplevt några regimkritiska protester bland barn, säger Houry. Men regimen verkar inte låta sig avskräckas. – Det råder inga tvivel om att soldater kommer att döda barn, säger James Denselow, Mellanösternexpert på King’s College i London. – Det har de redan gjort. En tonårsflicka dödades i häktet, hon halshöggs, flåddes och fick armarna avhuggna. De barn som protesterar är väldigt modiga.

Lärarna anger barnen för polisen

Osama Nassar, demokratiaktivist, som greps tidigare i år.

Hur vanligt är det med protester bland elever? – Det har förekommit i de flesta skolor i staden där jag befinner mig. I dag hade de posterat ut soldater vid entrén till en skola, och tidigare i veckan gick de in i en annan skola. – Jag har sett flera 15-åriga skolpojkar gripas, och min tioårige brorson har också deltagit i protesterna. Det intressanta är att ingen har bett de här barnen att protestera, det är helt spontant. Men lärarna vågar inte stötta barnen, och vissa anger dem till och med för polisen. Vad skanderar barnen? – De skanderar för frihet och mot president Assad. Några skanderar ”släpp min pappa fri”. En del barn har skrivit ­slag­ord på skolväggarna, så säkerhetsstyrkorna har gett lärarna färg för att måla över dem. Nu har man börjat skämta om att lärarna är målare.

”Brutalt och barbariskt”

– Oppositionen mot president Assad och hans regim har visat sig uthållig, säger James Denselow på King’s College i London. – Även om protesterna till 95 procent går fredligt till, har regeringens reaktioner varit brutala och barbariska.

Fram till i dag har 2 700 demonstranter, varav minst 148 barn, dödats. – När regeringen slog ner protesterna på 1980-talet så besköt man huvudsakligen stadskärnor, säger Denselow. – Den här gången är individerna målet. Trots internationella fördömanden verkar Assad klara sig från en FN-insats à la Libyen. Men man kan ana sprickor. Avhoppare från armén har bildat en regimkritisk armé, Syriens Fria Armé.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro