ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnens flingor är nästan hälften socker

Patrick Ekstrand · 12 Nov 2012
Uppdaterad 27 Maj 2019
Kellogg’s Coco Pops innehåller drygt en tredjedel socker. 

Kellogg’s Coco Pops innehåller drygt en tredjedel socker.  Foto: Felipe Morales


Många barn äter lördagsgodis” varje dag – till frukost. Flingor som är populära bland de minsta innehåller ofta mer socker än chokladkakor.

klar

Artikellänk är kopierad

– Frukosten behöver inte smaka som lördagsgodis, säger barndietisten Anna Magouli som vill se fler alternativ med mindre socker.

– Mycket av det som är riktat till barn, inte bara flingor utan även yoghurt, är sött. Jag efterfrågar fler produkter som är riktade till barn som är bra.

Den som köper ett halvkilospaket med rispuffar överdragna med honung släpar ibland hem mer än 200 gram socker som sedan hamnar i frukostskålen, visar det sig när Metro kollar i butikernas flinghyllor. Detta sedan SVT rapporterat att Coop säljer flingor riktade till barn som innehåller mer socker än kexchoklad. Metros granskning visar att den flingsorten inte är värst.

Anna Magouli tror att många föräldrar serverar barnen söta flingor av ren okunskap.

– Det är väl lite det att det är dolt socker. Samtidigt så vill man att frukosten ska gå lätt, men man ska våga sätta gränser som vuxen.

Hennes tips är att så länge som möjligt undvika att servera barnen söta flingor.

– Börjar du med osötade saker när de är små funkar det oftast.

Om barnen redan har börjat äta söta flingor föreslår hon att man blandar dem med sundare alternativ.

–Det får vara lite lagom. Det är inte nolltolerans som gäller.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro