ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnens fritidsskoj kostar tusenlappar

Fanny Lundstedt · 3 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

DYR HOBBY. Svenskarna lägger allt mer pengar på barnens fritidsaktiviteter. När höstterminen nu startar kommer många föräldrar att betala tusentals kronor i träningsavgifter och materialkostnader. – Det är en tydlig trend att vi låter barnens aktiviteter kosta allt mer. Vi är mer delaktiga och har också generellt bättre råd. En svensk barnfamilj har det idag väsentligt bättre ställt ekonomiskt än för tio år sedan, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Men barnens aktiviteter och de material- och bilkostnader som tillkommer innebär också ökade utgifter.– Förr hade exempelvis barnen ett par gympaskor som de sprang omkring i, nu har de flera skor för olika ändamål, säger Gunilla Nyström.Alla aktiviteter kostar dock inte lika mycket. Fotbollsspelande kostar totalt cirka 3000 kronor per år, medan ishockeyträning och ridning är betydligt dyrare – där får föräldrarna räkna med kostnader på runt 10 000 kronor per år, enligt Riksidrottsförbundets senaste undersökning från 2003.– Man vill självklart låta barnen göra det som de tycker är roligast, men det finns ju billigare lagsporter som samtidigt är kul. Som förälder får man prata med sitt barn och förklara vad man har råd med. För det är ju väldigt positivt att barnen har aktiviteter, och en bra chans för föräldrarna att tillbringa tid med dem, säger Gunilla Nyström.

klar

Artikellänk är kopierad

Fanny Lundstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro