ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnens pengar går till lyxbilar

Hanna Göransson · 14 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Rädda Barnen betraktas av många svenskar som en av de mest pålitliga välgörenhetsorganisationerna. Bland annat samarbetar SVT med Rädda Barnen i projektet Världens barn, som just denna vecka uppmärksammas i kanalen på flera sätt. Det hela avslutas med en gala på fredag där fleraNu berättar en före detta chef för Rädda Barnens kontor i Mellanöstern om lyxiga bilar, nya laptops och avgångsvederlag i miljonklassen till de anställda.– Jag ger inga pengar till Rädda Barnen längre. Om någon frågar mig avråder jag, säger Elisabet Brunnberg Johnsson till GP.

Hon jobbade som chef i organisationen fram till 2007 och vittnar om en djupgående korruption som har pågått i åtminstone ett decennium. Själv upptäckte hon hur det låg till när hon reste till Jemens huvudstad, Sana, 2002.

– Jag fick en chock. Man hade två kontor med jättemånga anställda. Man hade en massa Toyota landcruisers och laptops, alla hade mobiltelefoner hemma som de kunde göra som de ville med. Pengar betalades direkt ur ett kassaskåp. Det fanns sexuella trakasserier. Där fanns allt, säger Brunnberg Johnsson.

– Någon som hade haft hand om ekonomin, och som knappt kunde räkna, fick en miljon svenska kronor i avgångsvederlag. I Jemen, där man tjänar några hundra i månaden. Han var väldigt bekymrad över att han nu inte skulle kunna behålla sina barn på Yale-universitetet i USA. Det är en jätteskandal och så sitter man där själv och blir tystad och trakasserad.

Efter upptäckten såg Elisabet Brunnberg Johnsson till att få till en ändring genom att säga upp de inblandade kontoren och sälja flera av bilarna som inköpts. Besluten möttes av mordhot och man startade senare flera mindre kontor för att bättre hålla koll på organisationen. Men mycket pengar hade redan försvunnit – pengar som bland annat de svenska medlemmarna varit med att samla in.

Sten Arvidsson, chefsekonom för Rädda Barnens internationella program, bekräftar missförhållandena i Jemen och skriver i en rapport om den misskötta redovisningen: ”Sannolikt med avsikt att dölja höga administrativa kostnader, har kontorshyra, vissa lönekostnader m m bokförts på olika insatser, i motsats till instruktioner från kansliet.”

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin ger en annan bild. - Man kan vara trygg med att våra pengar går till rätt saker. Vi har en tydlig revision.

SVT: "Ingen kritik mot Rädda Barnen"

Uppgifterna om att det skulle förekomma djupgående korruption inom Rädda Barnens organisation i Mellanöstern kommer samtidigt som SVT drar igång sitt mångåriga projekt Världens barn.

I detta finns just Rädda Barnen med som en av de organisationer som ansökt om, och beviljats, pengar från Världens barn till olika projekt.

Men trots uppgifter om att pengar ska ha gått till bilar, datorer och höga avgångsvederlag riktar SVT ingen kritik mot samarbetspartern Rädda Barnen.

– Jag ser ingen anledning att ifrågasätta deras arbete, vi har bara gott att säga om dem, säger Finn Norberg, generalsekreterare på Världens barn till Metro.

Kan du förstå om era tittare blir oroliga för att pengarna de skänker ska spenderas på liknande sätt?

– Vi vet mycket väl vad Rädda Barnen använder våra pengar till, de redovisas utomordentligt väl.

Hur mycket av era pengar har gått till Rädda Barnen-projekt i Jemen?

– Jag har jobbat här i tre år och under den tiden har inga pengar gått till Jemen. Jag tror inte det har varit några projekt under modern tid. Rädda Barnen har fått pengar för projekt i, bland annat, Västafrika.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro