ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnfamilj bodde i jordkällare

Stockholm TT · 8 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under natten till måndagen fördes en höggravid kvinna och hennes sex barn till sjukhus i Gävle med rökskador. Den 35-åriga kvinnan fördes vidare till Karolinska universitetssjukhuset i Solna och vårdades där i tryckkammare. Hennes tillstånd var efter omständigheterna bra på måndagseftermiddagen.

De sex barnen, som är mellan 5 och 14 år gamla, fick syrgasbehandling på Gävle sjukhus för lindriga rökskador. Enligt de äldre barnen bodde familjen hos en släkting innan de bosatte sig i jordkällaren i fredags. "En hjälte" Deras situation upptäcktes på söndagen av studenten Obeid Muntathar, som promenerade i området. Han såg några barn leka på cykelvägen och frågade dem vad de gjorde där. -De sade att "vi bor här" och då trodde jag att de skojade, berättar Obeid Muntathar för TT. Men vid midnatt gick han förbi platsen igen och såg då tre pojkar som låg på cykelvägen. I jordkällaren hittade han kvinnan och de andra tre barnen med tydliga tecken på koloxidförgiftning. Han slog larm och familjen fördes till sjukhus. -Det finns en hjälte i den här historien. Det är tack vare honom familjen lever, säger Max Forsström, länsvakthavande vid Gävleborgspolisen. Familjen har varit tio år i Sverige. De har uppehållstillstånd och har aldrig varit i kontakt med polisen. Skyddsnät Socialtjänsten i Gävle kände inte till familjens bostadssituation förrän under natten till måndagen, enligt socialdirektör Örjan Ohlström. -Och skulle vi ha haft kännedom om att det bor familjer med barn i jordkällare så skulle vi ha agerat, säger han till TT. Eftersom ärendet omfattas av sekretesslagstiftningen kan han inte kommentera om familjen tidigare haft kontakt med socialtjänsten. Men han tror inte att en familj som levt i tio år i landet kan ha missat informationen om vilka skyddsnät som finns i samhället. -Däremot kan man göra vissa olika val utifrån den information man får, säger Örjan Ohlström. Från och med natten till tisdagen kommer familjemedlemmarna att ha boendet ordnat och socialtjänsten fortsätter att arbeta med ärendet på längre sikt.

Den 41-årige fadern togs in på sjukhus redan på söndagen. Han har inga rökskador utan vårdas för andra symptom.

Jordkällaren familjen bott i ligger i Tolvfors, ett område i Gävles utkanter där det ligger en gammal herrgård.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro