ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnläkaren: Nej, du behöver inte koka nappen eller nappflaskan

Linnea Bergman · 15 Aug 2017
Uppdaterad 15 Aug 2017
Småbarnsföräldrar kan spara mycket tid genom att skippa kokningen av napp och flaska, enligt barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

Småbarnsföräldrar kan spara mycket tid genom att skippa kokningen av napp och flaska, enligt barnläkaren Cecilia Chrapkowska. Foto: Alamy.


Många småbarnsföräldrar får rådet att koka barnets napp eller nappflaska. Men det är helt onödigt, enligt barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

klar

Artikellänk är kopierad

”Diskar man för hand ska man koka både flaskan och nappen i fem minuter, en gång per dygn.”

Så kan ett råd till småbarnsföräldrar se ut. Och det är många föräldrar som lägger en hel del tid på att sterilisera nappen och nappflaskan med kokande vatten för att det lilla livet inte ska få i sig bakterier.

Men det är inte alls nödvändigt, menar barnläkaren Cecilia Chrapkowska, aktuell med boken Praktika för blivande föräldrar – Gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund tillsammans med Agnes Vold.

– Föräldrar ägnar mycket tid åt att undvika någonting som inte är farligt.

Nappflaskan blir tillräckligt ren av att man diskar den i diskmaskinen eller för hand, förklarar hon.

– När man bor i ett land med rent vatten som Sverige så räcker det med att diska nappflaskan och sedan låta den torka. Det finns ingen som helst anledning att koka och sterilisera.

En anledning till att rådet att koka nappen och flaskan har uppkommit tror Cecilia Chrapkowska kan bero på att råden som ges till småbarnsföräldrar kring barnens mat ofta ser likadana ut över hela världen. I många andra länder måste man koka vattenflaskan och nappen eftersom det finns sjukdomsframkallande bakterier i vattnet.

Många nyblivna föräldrar har även svårt att sålla bland alla råd om hur de bäst ska ta hand om barnet.

– Som nybliven förälder har man ingen motståndskraft mot råd som sägs handla om barnets hälsa. Man tar till sig allt, hur besvärligt det än är, förklarar Cecilia Chrapkowska.

Hon menar även att många föräldrar har en onödig rädsla för att barnet ska komma i kontakt med bakterier. Att exempelvis låta vänner och bekanta använda handsprit innan de träffar barnet är inte nödvändigt, enligt Cecilia Chrapkowska. Handsprit hjälper ändå inte mot virus, som ofta är det som ger upphov till magsjuka och förkylning. Dessutom smittas barnet ändå oftast av syskon eller föräldrarna och handspriten kan även störa de naturliga bakterierna som finns på kroppen.

– Sedan behöver man inte låta en tydligt förkyld person som inte är föräldern gosa med spädbarnet. Det tycker jag är en rimlig nivå av undvikande.

Cecilia Chrapkowska menar att man som förälder till ett friskt barn inte behöver tänka så mycket på bakterier om man bor i Sverige.

– Man kommer behöva gå igenom de förkylningar som cirkulerar i samhället under de första levnadsåren, det är bara så man får ett skydd ifrån dem. Men det finns kanske ingen vits att få dem när man bara är några veckor gammal, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro