ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnlösa mår psykiskt dåligt

Johan Nilsson/TT · 3 Jul 2011
Uppdaterad 3 Jul 2011
Många som har bestämt sig för att skaffa barn – och misslyckas – mår psykiskt dåligt. Samtidigt är den gruppen mindre i dag tack vare fler möjligheter.

Många som har bestämt sig för att skaffa barn – och misslyckas – mår psykiskt dåligt. Samtidigt är den gruppen mindre i dag tack vare fler möjligheter. Foto: Scanpix


Ofrivilligt barnlösa mår dåligt. Så pass dåligt att viljan att leva ofta får sig en törn.

klar

Artikellänk är kopierad

Meningslöshetskänslor, isolation och svag livsvilja. Att vilja skaffa barn utan att lyckas har en större påverkan på livskvaliteten än vad folk i allmänhet vet om.

Det berättar Johanna Mannung, vice ordförande för intresseföreningen Barnlängtan.

- Många får en krisreaktion. Men till skillnad från andra kriser är denna kris oftast inte av övergående natur. Ofrivilligt barnlösa får inget definitivt svar på hur deras liv kommer se ut, varför många fastnar i den första fasen av krisen.

En webb-baserad enkätstudie från sajten Barnlängtan som besvarades av drygt 1 000 personer uppgav fler än hälften att de någon gång upplevt en avsaknad att vilja leva på grund av barnlösheten. Var femte uppgav att de varje vecka isolerar sig och drar sig undan social kontakt på grund av barnlösheten.

- Det här går i linje med tidigare studier som visar att barnlösa ofta mår sämre än vad man tror.

Lösningen på problemen — det vill säga provrörsbefruktning (IVF), insemination, hormonstimulering, med mera — ska diskuteras i nästa vecka. Då går nämligen den internationella Eshre-kongressen av stapeln och i år hålls den i Stockholm.

Då kommer bland annat svenska forskare att presentera en studie som visar vilka faktorer som påverkar utfallet vid IVF.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nilsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro