ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmatstillverkare drar tillbaka sötat te för barn

Matilda Bjerlöw · 14 Nov 2012
Uppdaterad 16 Nov 2012
Te för små barn kan tyckas konstigt, och sötat sådant ännu konstigare. Nu drar tyska Hipp tillbaka sitt barnte. "Det låter galet att sälja te till små barn, och speciellt med den här höga sockermängden", säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor vid Lunds universitet.

Te för små barn kan tyckas konstigt, och sötat sådant ännu konstigare. Nu drar tyska Hipp tillbaka sitt barnte. "Det låter galet att sälja te till små barn, och speciellt med den här höga sockermängden", säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor vid Lunds universitet.


Känner du någon ettåring som dricker te? I Tyskland är det inget konstigt med det. Men nu drar den tyska barnmatstillverkaren Hipp tillbaka sitt sötade småbarnste, efter massiv kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi har stoppat produktionen och börjat med ett sockerfritt alternativ istället, säger ägaren Claus Hipp till den tyska tidningen Der Tagesspiegel. 

Det sötade teet, för barn från 12 månader, vann en utmärkelse för mest vilseledande marknadsföring tidigare i år. Det är den tyska konsumentorganisationen Foodwatch som varje år delar ut denna föga ärofyllda titel efter en stor omröstning.

Hipp beskrev drycken som "ett hälsosamt fruktte för småbarn" från ett år och uppåt, vilket fick många tyskar att se rött. Teet innehåller 2,5 sockerbitar per 200ml, motsvarande 50 gram per liter.

– Att säga åt föräldrar att köpa det här till sina barn passar inte ihop med bilden de vill förmedla, det är ansvarslöst, säger Oliver Huizinga, en talesperson för Foodwatch, till tyska medier.

Ekologisk barnmat från Hipp säljs även i Sverige, men inte den här produkten.

– Vi säljer inget te och tillsätter inte socker i någon barnmat, det finns väldigt stränga regler för det i Norden, uppger en kvinna på företagets konsumentkontakt.

Det kan tyckas märkligt att ge te till små barn, men faktum är att många föräldrar hör av sig till Hipp i Sverige och eftefrågar just detta, speciellt fänkålste. 

På företagets svenska hemsida skriver en förälder "Varför finns inte pulverteet för barn att köpa här i Sverige?"

En dietist på sajten svarar så här:

"Eftersom te till barn inte har förekommit i någon större omfattning i den svenska matkulturen har efterfrågan inte varit så stor. Du är dock inte ensam om att efterfråga te så jag ska åter framföra önskemålet till inköpsavdelningen."

Nu blir det dock inget av det här – i alla fall inte den sockrade varianten.

Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, har forskat mycket om hur vi påverkas av socker. Hon tycker att det låter helt galet att sälja te till små barn, och i synnerhet med den här höga sockermängden:

– Barn har väldigt känsliga belöningssystem och triggas ännu mer av socker än vuxna. Företag vet att man ska vända sig till barn för att få respons och det finns alldeles för mycket sötade barnmatsprodukter i dag.

Har du något råd till småbarnsföräldrar?

– Ja, jag tycker inte att man ska ge barn socker överhuvudtaget. Modersmjölken är ju söt så de tycker ju om det, men man bör vara väldigt försiktig. Frukt räcker bra som socker.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro