ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnministern om den kritiserade broschyren: "Blev inte så bra, minst sagt"

Fredrik Tideman, Malin Jansson, David Peterson · 29 Mar 2018
Uppdaterad 29 Mar 2018
Den kritiserade foldern.

Den kritiserade foldern. Foto: IBL


Foldern som riktar sig till vuxna som är gifta med ett barn har väckt starka reaktioner – nu meddelar myndigheten att man drar tillbaka häftet. "Nu får de göra om och göra rätt," säger barnministern Lena Hallengren (S) till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialstyrelsens folder ”Information till dig som är gift med ett barn” har skapat starka reaktioner. Både Liberalerna och Moderaterna har krävt att den dras tillbaka. Även barnministern Lena Hallengren (S) reagerade när hon fick se materialet.

– Jag blev genuint upprörd. Det var helheten, med formuleringarna, tonen och bristen på tydlighet, säger hon.

Efter den omfattande kritiken meddelar Socialstyrelsen nu att man drar tillbaka broschyren.

Materialet som myndigheten tagit fram utgår från ett regeringsuppdrag som syftar till att sprida information till bland annat barn som uppges vara gifta. Men utformningen blev inte riktigt rätt, enligt Hallengren.

– Det är bra att de är självkritiska och att de agerat. Nu får de göra om och göra rätt. Uppdraget är viktigt i grunden, när det gäller svenska värderingar och svensk lagstiftning. Men det här blev inte så bra, minst sagt, säger hon.

Samtidigt bereds en ny lagstiftning hos regeringen som innebär att utländska barnäktenskap inte ska godkännas om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige. Exakt hur stort problemet med barnäktenskap är har Hallengren svårt att svara på.

– Jag vågar inte göra en bedömning av det. Men det spelar egentligen ingen roll hur omfattande problemet är för att barn är barn tills man är 18 år. Alla barn har rätt att vara barn, säger Lena Hallengren.

Materialet, som riktar sig till vuxna som är gifta med ett barn, är enligt myndigheten framtaget inom ramen för ett regeringsuppdrag som handlar om att sprida information i frågan.

Även om nuvarande lagstiftning förbjuder äktenskap under 18 års ålder är huvudregeln nämligen att ett äktenskap som är giltigt i det land som det ingicks i ska erkännas civilrättsligt.

Läsaren informeras om att barnäktenskap är olagligt i Sverige – men texten har fått hård kritik om en för lättsam och glättig ton.

Under rubriken ”Om den du är gift med är ett ensamkommande barn” skriver Socialstyrelsen att ”socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period” och att ”eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år.”

– Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter. Vi drar tillbaka materialet och ser över det, säger Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
Malin Jansson
David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro